2024. augusztus 12., hétfő

Átlátszó-főszerkesztő: A Szuverenitásvédelmi Hivatal tevékenysége politikai propaganda állami forrásból

A Szabad Európa honlapja

2024. augusztus 12.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Bodoky Tamás: Van egy kész ítélet, ahhoz próbálnak elbábozni egy vizsgálatot
Az Átlátszó főszerkesztőjének az ötvenes évek jutnak eszébe a Szuverenitásvédelmi Hivatalról. Orosz recept: démonizálták a nyugati értékeket képviselő szervezeteket, de a propagandát most nem a párt, hanem az adófizetők finanszírozzák. A vitára meghívtuk a hivatalt is, de nem tartották időszerűnek.

Barcza Gergő, a Besh o droM egyik alapítója: Budapesten, Bristolban és Jeruzsálemben élünk, de ez nem gond a zenében
Jókor voltak jó helyen – mondta Barcza Gergő arról, hogy hogyan lett az alapítás után szinte azonnal sikerzenekar a Besh o droM. Az indulást nyilván segítette a kilencvenes évek Balkán-láza, a Kusturica-filmek és Boban Marković muzsikájának sikere, de a Balkán-láz mára lecsengett, a Besh o droM sikere viszont 25 éve töretlen, mert a balkáni, mediterrán világzene minden korosztályhoz utat talál.

Timothy Snyder történész: „Oroszország legyőzése a legjobb dolog, amit Oroszországért tehetünk”
A Yale Egyetem történészprofesszora, többek között a Véres övezet és A szabadság felszámolása című könyv szerzője a Szabad Európának adott interjújában az ukrajnai háború lezárásának lehetséges forgatókönyveiről, a jelenlegi mozgósításról, illetve arról beszélt, hogy miként nézhetne ki az orosz birodalom összeomlása.

Hiába van 15,3 milliárdból épült stadion Szombathelyen, megint a nulláról kezdi a Haladás, a város nagy múltú futballcsapata
2017-ben adták át a 15,3 milliárd forintba kerülő szombathelyi futballstadiont, ennek ellenére a városnak több mint száz év után, 2024 júliusa óta nincs sem NB I-es, sem NB II-es focicsapata. Nemrég írtunk arról, hogy a focicsapatot működtető kft. közel hatszázmillió forinttal maradt adós. A cég többségi tulajdonosa Mészáros Lőrinc lányának volt férje, Homlok Zsolt.

Milyen hatással lehetnek a harcokra az első, Ukrajnába érkező F–16-osok?
Az ikonikus, amerikai gyártású vadászrepülőgépek hamarosan megjelennek Ukrajna légterében, ami jelentős erősítést jelent a mostani, szovjet korszakból megmaradt flotta számára.

Egy másik cikkkünkben azt a kérdést elemeztük, hogy miért nyomult be Ukrajna Oroszország területére most a háború megindítása óta példátlan mértékben, miközben az emberhiány és a fegyverszállítások elakadása miatt az ukrán haderő csak nagy nehezen tudta megállítani az orosz előretörést a fronton.

Vlagyimir Putyin 25 éves hatalmának halálos fordulópontjai
Borisz Jelcin orosz elnök 1999. augusztus 9-én a 47 éves volt KGB-tisztet, Vlagyimir Putyint nevezte meg utódjának, aki immár 25 éve irányítja Oroszországot, ötödik elnöki ciklusát töltve. A Szabad Európa összegyűjtötte azon halálos fordulópontokat, amelyek Oroszország sorsát alakították Putyin vezetése alatt.
 
Amit még tudni érdemes
Így építik körbe a partot – egymás után valósulnak meg a vitatott beruházások a Balaton körül (Telex)
Kemping helyett százmillió forintos házak; MÁV-üdülő helyére konferenciaközpont külön bevezetett Balatonnal; letarolt, majd üresen hagyott terület; és 175 hajóra tervezett, a strandot kettévágó kikötő – néhány beruházás a Balaton-parti településekről, amelyet hiába ellenzett a lakosság egy része, hiába támadták meg a bíróságon, akkor is felépült vagy jelenleg is dolgoznak rajta.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése