2024. augusztus 30., péntek

Szeptemberben kerülhet sor az első szóbeli összecsapásra Orbán Viktor és Magyar Péter között

 A Szabad Európa honlapja

2024. augusztus 30.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Magyar és Orbán rövidesen farkasszemet nézhet egymással az EP-ben
Előreláthatóan szeptember 18-án Strasbourgban kerülhet sor a magyar miniszterelnök és a legerősebb hazai ellenzéki párt vezetője közötti első szóbeli összecsapásra, a magyar soros EU-tanácsi elnökség európai parlamenti programismertetése alkalmából. A frakciók többsége profitálni próbál majd Orbán Viktor jelenlétéből.

Ukrajnából menekültek, Magyarországon hajléktalanok lettek
Már több mint egy hete él az utcán egy hatgyerekes kárpátaljai család. A legkisebb gyerek hét hónapos, a legnagyobb 16 éves. Amióta a kormányzat megvonta a kárpátaljai magyar romák támogatását, azóta a család és a gyerekek főleg pályaudvarokon próbálják meghúzni magukat.

A demokrácia, a jogállamiság és Ukrajna támogatása – így keresett szövetségeseket az újraválasztott Ursula von der Leyen
Az öt évvel ezelőtti vitatott legitimációja után most demokratikus támogatással bíró jelöltként állhatott az Európai Parlament elé a bizottsági elnöki posztra megválasztott német politikus. A podcastunkban most körbejártuk, hogyan is nyerte el a centrista pártok támogatását Európa új politikai színterén.

Papíron a világ messze leggazdagabb magyarja bukkant elő Cinkotán
A céges beszámolók alapján T. János György megannyi sikertelen vállalkozása után tavaly fogta magát, és több mint 13 ezer milliárd forintnyi vagyont tett bele két új vállalkozásába. Papíron leginkább brazil államkötvényekből áll a vagyon, így a brazil államnak is oda kell figyelnie rá, hiszen az államadósság 2,5 százalékát birtokolja. Ezzel amúgy hivatalosan egyből a világ ötven leggazdagabb embere közé került, de vannak erős jelek, amelyek megkérdőjelezik az elképesztő tulajdon valódiságát.

Tizennyolc dolgozót küldtek el a Vas megyei gyermekotthonokból, mert megtagadták a kifogástalan életvitelről szóló vizsgálatot
Tizennyolc dolgozót küldtek el a Vas megyei gyermekotthonokból, miután megtagadták a kifogástalan életvitelről szóló vizsgálatot. Az érintettek közül heten is a gencsapáti Gólyafészek Gyermekotthonban dolgoztak.

Két tartományban is a szélsőjobboldal győzedelmeskedhet Németországban
A hétvégi választás nyomán most először a legnagyobb erővé válhat két tartományban is a nacionalista, bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD).

Újabb orosz dróntámadás-sorozatot vert vissza Ukrajna az emlékezés napján
Oroszország újabb célpontokat támadott Ukrajna-szerte csütörtök reggel, az ország függetlenségéért, területi egységéért és szuverenitásáért életüket áldozó honvédek emléknapján.
 
Amit még tudni érdemes
Mészáros Lőrinc nevét nem látni az óbudai korrupciós botrány irataiban, pedig a cégeiről is szó van (HVG)
Mintha csak a megfélemlítés lenne a cél – ez a benyomás támadhat az ellenzéki polgármesterekkel kapcsolatos korrupciógyanús esetek kapcsán. Az ügyészségi intézkedések rendre őket érik el, holott olyan nevek is feltűnnek az ügyekben, mint Mészáros Lőrinc vagy Kocsis Máté.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése