2024. augusztus 19., hétfő

Elemző: Igazi esély mutatkozik 2026-ban a kormányváltásra, ha addig megépül egy valódi alternatíva

A Szabad Európa honlapja

2024. augusztus 19.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Ruff Bálint: Soha ilyen közel nem voltunk a kormányváltáshoz
A külső-belső körülmények miatt igazi esély mutatkozik 2026-ban a kormányváltásra, ha addig megépül egy valódi alternatíva – mondja Ruff Bálint kampánytanácsadó. Szerinte Gyurcsány Ferencre soha nem volt szükség a kormányváltáshoz, Magyar Péternek és a Tisza Pártnak viszont nem szabad elmerülnie a budapesti politikai mocsárban, ha ő akar lenni az alternatíva.

Volt műveleti igazgató: A Nemzeti Kártya lesz a magyar szakszolgálatok tesztje
Katrein Ferenc szerint az orosz szolgálatok vadásznak a lehetőségekre, mindent megmozgatnak, hogy zavart keltsenek az EU-ban. Tevékenységük egy részét látványosan végzik, így érzékelhető a jelenlétük, és itthon is agresszívabbá válhat az aktivitásuk – véli a Nemzetbiztonsági Hivatal volt munkatársa.

Görög Ibolya: Ha valaki bekerült a hatalomba, akkor kérdezett, és ha kérdez, az már az intelligencia jele
Mindent tud a diplomáciai és az üzleti protokollról, de a mindennapok viselkedéskultúrájáról is. Tizenkét éven át volt a Miniszterelnöki Hivatal protokollfőnöke, és tizenkét éven keresztül rendszeres kurzusai voltak a Budapesti Corvinus Egyetemen. Számos könyv szerzője, manapság főként cégek kérik a segítségét, és országszerte, de a határon túlra is hívják előadást tartani. Görög Ibolya protokollszakértő, író volt a Szelfi vendége.

Tízszer annyi nemzetbiztonsági célú megfigyelést kezdeményez az állam, mint bűnüldözési célút
Az Igazságügyi Minisztérium újabban váltakozó, viszont egymásnak ellentmondó indoklásokkal tagadja meg annak kiadását, hogy hány nemzetbiztonsági célú megfigyelést engedélyeztek. A kérelmek számát azonban meg lehet tudni; ez alapján a választások előtti csúcs lecsengett, de így is napi három kérelemről döntenek titokban.

Így váltotta meg a Tisza Párt a belépőjegyet Európába
A Fidesz–KDNP által hagyott vákuumot az Európai Néppártban betöltő Tisza Párt az újoncoktól elvárható konstruktív hozzáállás mellett már az első plenáris ülésen is határozott jelét adta annak, hogy képviselői nem lesznek bólogató Jánosok az EP legnagyobb, németek által dominált frakciójában. Írásunk arról, hogyan sikerült az új magyar párt parlamenti belépője.

Mostantól Lantos Csaba dönti el, hogy mennyire meleg a Duna Paksnál
A Magyar Közlönyben megjelent minisztériumi rendelet szerint az energetikai tárca vezetője dönthet úgy, hogy az ország energetikai szükségletei fontosabbak annál, mint hogy a Duna túlmelegszik-e a Paksi Atomerőmű működése következtében, vagy sem.

Bella Árpád: „Szó sem volt a németek átengedéséről”
Bella Árpád határőr alezredes a legmagasabb kitüntetéseket kapta meg, például a magyar tisztikeresztet és német megfelelőjét. Mindezt azért, mert – mint mondja – nem csinált semmit. Igaz, történelmi pillanatban kellett tétlennek maradnia: 1989. augusztus 19-én a határon tartott osztrák–magyar szabadságpárti ünnepségen több száz keletnémet átrohant Ausztriába. Bella Árpád határőrparancsnokként nem lépett fel velük szemben erővel.

Kárpátalján a csempészek egyre inkább átállnak a sorozás elől menekülők kijuttatására
Az ukrán haderő súlyos emberhiánnyal küzd, ezért májusban kibővítették a mozgósítandó személyek körét. Azóta egyre többen akár az életük kockáztatásával is megpróbálnak külföldre menekülni a behívás elől.

Történetek a kapkodó menekülésről az ukrán előrenyomulás elől az orosz Kurszki területen
Egy orosz férfi nem volt hajlandó elhagyni határ menti otthonát, amíg találat nem érte az épületet. Akkor a feleségével beugrott a szomszéd autójába, hogy elmeneküljenek.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése