2019. április 2., kedd

Az idősebb Pásztor újrázik

Bódis Gábor
       Bódis Gábor

Nem jöttek be azok a sejtetések, amelyek szerint dinasztikus uralkodóelvet vezetnek be a Fidesz vajdasági fiókszervezetében és az elsőszülött jogán az ifjabb Pásztor lesz a VMSZ főnöke. Ez utóbbinak várnia kell. Vigasztalódhat Károlynak, Brexit ország életfogytiglani trónörökösének memoárjaival.

Tehát: május 4-én Doroszlón tartják a Vajdasági Magyar Szövetség tisztújítóját – nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István. A VMSZ elnöke elmondta, hogy vállalná, hogy továbbra is a párt vezetője maradjon. Kifejtette: rendelkezik ötlettel, energiával és elszántsággal, hogy folytassa ezt a munkát.

És Orbán Viktor is jóváhagyta – gondoljuk mi.

A Vajdmagyar Egyeduralkodó Párt elnöke, aki szűk körével szinte minden anyagi és „szellemi” vagyon felett korlátlanul és gátlástalanul rendelkezik azért nem állhatta meg, hogy oda ne mondjon a másként gondolkodóknak: „Függetlenül attól, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségen kívüli közvélemény-formálók mit szeretnének.”

Ez a kapásból való odavágás avagy a kisgömbös modor egyébként eluralkodott az egész magyar közéletben hála a magyar miniszterelnöknek. És hát Pásztor sem szeretne kimaradni ebből a jóból sem.

Ne legyünk azonban csak kritikusak és vegyük észre, hogy az említett interjúban a VMSZ mindenkori elnöke enyhe bírálatot és megengedett magának. Méghozzá az Orbán-féle állami apparátussal szemben. Amikor a szerb-magyar leendő együttes kormányülés témáiról volt szó.

Ugyanis Pásztor rámutatott arra, hogy a két állam közötti határ hatékony átjárhatóságának kérdéséről is beszélni kell.

„Van az embernek egy olyan érzése, mintha a schengeni követelmények mögé bújva egyfajta csendes sztrájk volna a munkavállalók részéről. Obstrukció volna. Az embernek van egy olyan érzése, hogy a belső feszültségüket, a haragjukat próbálják a vámosok leverni azokon, akik sorba állnak. Pedig az a dolga neki, hogy az útlevelet kezelje, hogy a forgalmat irányítsa. Az emberek pedig mennek és intézik a saját ügyeiket. Tarthatatlan állapotok vannak. Az az ember folyamatos érzése, hogy az igazi problémák a Magyarországról kiléptető és Magyarországra beléptető oldalon vannak.”

A VMSZ elnöke az Európai Parlamenti voksolásról is beszélt. Elmondta: az Európai Néppártnak – amelynek a VMSZ is tagja – meg kell őriznie az egységét, de ez meglátása szerint egy erős Fidesz nélkül nem lehetséges.

Na mármost annak ellenére, hogy a VMSZ elnöke a minap találkozott budapesti mentorával, talán nem egészen jól értesült. A Fidesz-média Bayer Zsolttal az élén ugyanis már napok óta átkozza a Néppártot – a végleges szakítás, úgy tűnik, csak idő kérdése (az EU választások után vagy még előtte).

De neki ezt nem is kell nagyon tanulmányoznia. Egyetlen feladata, hogy Orbán beintésére bármikor szavazókat tudjon toborozni. Ezt a feladatot kapta május 26-ra is. Doroszlón meg csináljon, amit akar.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése