2019. április 27., szombat

Húsz éve történt…


Jugoszlávia bombázásának krónikája
(1999. március 23. – június 13.)

Kedd, április 27.
* A NATO-légierő negyedszer lőtte a zombori repülőteret és harmadszor a palánkai hidat, amely a súlyos károsodás ellenére még áll. Mély morajlás hallatszott a Fruška gora felől is. Ismét csapást mértek a az újbelgrádi pártpalotára, ezúttal az épület tetejére szerelt tévéantennákat semmisítették meg.  A támadás fő ereje Kraljevo és Koszovó térségi célpontok voltak. Surdulicában, a bolgár határ közelében levő városkában polgári áldozatok is voltak.
* Leposava Milićević szerbiai egészségügyi miniszter kijelentette, hogy a NATO-agresszió kezdete óta több mint 400 polgár életét vesztette és több mint 4000 megsérült.
* A Koszovói Felszabadítási Hadsereg szeparatista szervezet halálra ítélte Ibrahim Rugovát, a Kosovói Demokratikus Szövetség elnökét, jelentette az ITAR-TASZSZ hírügynökség az albán televízió jelentésére hivatkozva.
* A kosovó válság rendezési lehetőségeiről folytatott eszmecserét telefonon Viktor Csernimirgyin orosz balkáni különmegbízott és Al Gore amerikai elnök.
* A koszovoi rendezés  lehetőségeiről Moszkvában Strobe Talbot amerikai külügyminiszter-helyettes Igor Ivanov orosz külügyminiszterrel  és Viktor Csernomirgyin balkáni különmegbízottal tárgyalt.
*  Oroszország megváltoztatja katonai doktrináját a NATO washingtoni csúcsértekezletén elfogadott stratégia miatt – jelentette ki Moszkvában Igor Szergejev orosz védelmi miniszter.
* A NATO Jugoszlávia elleni olajembargójának érvényesítésére bevezetett tengeri blokád konfliktust teremthet Moszkvával  – jósolja az Izvesztyija című orosz lap.
* A magyar kormány engedélyezte, hogy az üzemanyagot szállító NATO repülőgépek is használhassák a ferihegyi repülőteret.
* A szabadkai kábeltévé visszaállította a magyarországi tájékoztatási műsorok vételét a városban. Újvidéken továbbra sem lehet nézni a magyar tévéadókat a kábeltévén.
* A márka feketipiaci árfolyama 10,00-11,50 dinár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése