2019. április 26., péntek

Kárpátalja:

Magyarul csak otthon és a templomban

Kárpátalja: Magyarul csak otthon és a templomban
Az ukrán parlament csütörtökön elfogadta azt a sokat vitatott nyelvtörvényt, amely ellen a közelmúltban hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, írja az MTI.
A magyar szervezetek szerint a törvény felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. Az ukrán hírügynökségek szerint a törvény elfogadásához legalább 226 képviselői szavazatra volt szükség, de ennél jóval többen, 278-an támogatták, köztük a Petro Porošenko leköszönő államfő mögött álló párt 106 honatyája is.
A törvény a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást is kilátásba helyez. A jogszabály kimondja, hogy nyelvellenőrök fognak ügyelni a törvény betartására.
Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a minap úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a törvény tervezete elfogadhatatlan, mert felszámolná a kisebbségek valamennyi eddig élvezett nyelvi jogát.
2019. április 25. [14:36]
https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=8277018347089943421#editor/target=post;postID=4983098191563245554


Zelenszkij hivatalba lépése után felülvizsgálja a nyelvtörvényt


Porosenko még aláírja, Zelenszkij már felülvizsgálja.
Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök közölte, hogy hivatalba lépése után megvizsgálja a csütörtökön a parlament által megszavazott nyelvtörvényt arra vonatkozóan, tiszteletben tartja-e a jogszabály minden állampolgár jogait.
„Államfői hivatalba lépésemet követően a törvényt alapos elemzésnek vetjük alá, hogy meggyőződjünk arról, hogy tiszteletben tartja-e valamennyi ukrán állampolgár alkotmányos jogait és érdekeit. Az értékelést követően fogok reagálni az alkotmányban biztosított államfői hatásköröknek és az állampolgárok érdekeinek megfelelően” – szögezte le közleményében, amelyet csapatának sajtószolgálata hozott nyilvánosságra. 
Zelenszkij mindazonáltal hangsúlyozta, hogy az ukrán az egyetlen államnyelv Ukrajnában. „Így volt, így van, és így is lesz. Ebben a kérdésben nincs kompromisszum. Az állam köteles gondoskodni az ukrán nyelv fejlesztéséről, használatának kiterjesztéséről. Ezzel is bizonyosan az egész társadalom egyetért. A kérdés az, hogy milyen módszerekkel valósítjuk meg ezt a stratégiai irányt” – vélekedett.
A megválasztott elnök álláspontja az, hogy az államnak az ukrán nyelv fejlesztését ösztönzéssel és jó példákkal kell elősegítenie, nem pedig tiltásokkal és büntetésekkel, „a bürokratikus eljárások tovább bonyolításával, hivatalnokok számának növelésével, a csökkentés helyett”. Hozzátette, hogy mivel Ukrajna most komoly kihívások előtt áll, olyan törvényeket és határozatokat kell kezdeményezni, amelyek „konszolidálják a társadalmat, és nem az ellenkező hatást érik el”.
Az ukrán parlament csütörtökön nagy többséggel – 278 szavazattal – fogadta el a nyelvtörvényként emlegetett, az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényjavaslatot. A jogszabály ellen a közelmúltban hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát.
A törvény a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást helyez kilátásba. Petro Porosenko leköszönő elnök előre jelezte, hogy elfogadása után aláírja a törvényt.
(MTI)
2019. április 25. [14:38]  
https://mandiner.hu/cikk/20190425_zelenszkij_hivatalba_lepese_utan_felulvizsgalja_a_nyelvtorvenyt


„A külhoni magyarság kisebbségi jogainak csorbítása mellett egy ország EU-csatlakozása sem támogatható”


Magyarország ne támogassa azoknak az országoknak az EU-csatlakozását, amelyek veszélyeztetik a magyar nemzeti kisebbség jogait.

Röviden így foglalható össze a Jobbik határozott álláspontjának lényege. 
A második legerősebb anyaországi párt “támogatja Ukrajna EU- és NATO-csatlakozásának további blokkolását”.
A párt közleményében emlékeztet arra a tényre, hogy “megalapítása óta következetesen kiáll a külhoni magyarság kisebbségi jogainak biztosítása és kiterjesztése mellett, ezért a tegnap elfogadott ukrán nyelvtörvényt felháborítónak és az európai értékekkel összeegyeztethetetlennek tartja.”
Felszólítja Petro Porosenko bukott ukrán államfőt, hogy “a fékevesztett nacionalizmusra és a nemzetiségek elnyomására épülő elnöki tevékenységét ne egy ilyen botrányos jogszabály aláírásával fejezze be.”
A Jobbik az újonnan megválasztott, változás reményével kecsegtető Volodimir Zelenszkijtől azt kéri,
“tegyen meg mindent az Ukrajna területén élő nemzetiségek további jogfosztása ellen.”
A magyar kormánytól pedig elvárja, hogy “sürgősen kérjen hivatalos magyarázatot Ukrajna budapesti nagykövetétől. Mindaddig, amíg Kijev nem vonja vissza a kárpátaljai magyarság mindennapi életét súlyosan korlátozó jogszabályokat, a Jobbik indokoltnak látja Ukrajna európai uniós és NATO-csatlakozásának blokkolását“, olvasható a párt közleményében, amelyet Bencsik János országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke írt alá.
(fotó: index.hu)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése