2019. április 30., kedd

Haradinaj és Thaçi:

Megbékélés csak akkor lesz, ha Szerbia elismeri Koszovó függetlenségét

Haradinaj és Thaçi: Megbékélés csak akkor lesz, ha Szerbia elismeri Koszovó függetlenségét

Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnök a nyugat-balkáni országok vezetőinek berlini csúcstalálkozóján azt követelte, hogy Szerbia ismerje el Koszovó függetlenségét, a jelenlegi határain belül, és úgy értékelte, hogy a kölcsönös elismerés híján nem lesz előrelépés, tudatja az N1 Televízió.
„A mai valóság az, hogy Koszovó egy független állam, politikai gazdasági és szociális folyamatokat valósít meg. Ez a realitás, amit az előrelépés érdekében el kell ismerni. Szerbia el kell hogy ismerje Koszovó függetlenségét és szuverenitását” – mondta Haradinaj, amit Facebook profiljára is kiposztolt.
A koszovói miniszterelnök hozzátette, személyesen és feltétel nélkül elkötelezi magát, hogy hozzájárul a koszovói szerbek életének jobbításához.
Hashim Thaçi koszovói államfő pedig a berlini találkozón azt mondta, hogy nem lehetséges a megbékélés a térségben mindaddig, amíg Szerbia és Bosznia el nem ismeri Koszovó függetlenségét.
„A megbékélés mindaddig lehetetlen, amíg Szerbia és Bosznia el nem ismeri Koszovó függetlenségét. Németország és Franciaország rendelkezik kellő befolyással egy ilyen döntés elősegítéséhez” – írta Thaçi a Facebookon.
Thaçi szerint az EU egyik első döntéseinek egyike a koszovói polgárokkal szembeni vízumkényszer eltörlése kell, hogy legyen.
„Koszovó igazságtalanul, egyetlen elszigetelt ország maradt Európában. Pedig Koszovó polgárai a legeurópaibb emberek a térségben és az ellenük irányuló diszkrimináció teljes mértékben igazságtalan” – mutatott rá Thaçi.
2019. április 29. [22:25]
https://szabadmagyarszo.com/2019/04/29/haradinaj-es-thaci-megbekeles-csak-akkor-lesz-ha-szerbia-elismeri-koszovo-fuggetlenseget/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése