2019. április 29., hétfő

Nem a területcserére

Balkáni békéltető Berlinben


A Spiegel szerint a német kancellár és a francia elnök azért hívta össze a mai nyugat-balkáni konferenciát Berlinbe, mivel nem szeretné, ha a térségben a nacionalista törekvések kerekednének fölül. Merthogy a forgalomban lévő elméletek, úgy mint területcsere, az etnikai határok megvonása, népcsoportok átköltöztetése, egytől egyik életveszélyesek.

Ennek ellenére egy-két uniós tagállam, így Magyarország és Ausztria, valamint az USA is támogatja, hogy bizonyos körzetek cseréljenek gazdát Szerbia és Koszovó között. Ám Merkel és Macron véget akar vetni az újból fellángolt etnikai-nacionalista vitáknak, mégpedig hatalmi szóval. Szakértők szerint különösen a német vezetés fél attól, hogy a határok módosításával precedens jön létre a régióban.
A nyugtalanság oka az, hogy a szerb elnök és a koszovói kollégája egy éve, nyilvánvalóan titkos tárgyalásokon abban állapodott meg, hogy a közös határtérségben kicserélik a szerbek, illetve albánok által lakott körzeteket, egyben pedig a két állam kölcsönösen elismeri egymást. Ily módon akarják rendezni a viszályt, bár mindketten tagadják, hogy létezne ilyen egyezség. Mindenesetre Belgrád azért van az elképzelés mellett, mert azt reméli, hogy a megoldás elősegítené az uniós tagságát. Az albán vezető pedig az igyekszik elkerülni, hogy háborús bűncselekmények miatt különbíróság elé állítsák. Az ötlet azonban egyik országban sem élvez széleskörű támogatást. Viszont, hogy bizonyos államok mellé álltak, az szárnyakat adott a Nyugat-Balkánon egy-két bujtogatónak, így a boszniai szerbek vezérének. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy Merkel és Macron jobb belátásra tudja bírni a feleket.
Der Spiegel/Szelestey Lajos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése