2019. április 28., vasárnap

Húsz éve történt…

Jugoszlávia bombázásának krónikája
(1999. március 23. – június 13.)


Szerda, április 28.
*  Több bevetésben támadtak NATO-gépek célpontokat Jugoszlávia egész területén. A Ismét támadták az újvidéki kőolaj-finomítót a venaci tévétornyot.  Hatalmas robbanások voltak Podgorica és több szerbiai város térségében. Surdulicában egy célt tévesztett rakéta okozta tragédiában legalább húsz polgári személy, köztük tizenkét gyermek életét vesztette. A városban helybeli közlések szerint mintegy hatszáz lakóépület szenvedett károsodást, közülük ötven romadőlt.
* Momir Bulatović szövetségi kormányfő leváltotta tisztségéről Vuk Draškovićot, a szövetségi kormány alelnökét „a szövetségi kormány álláspontjaival ellentétes nyilatkozatai, valamint a szövetségi kormány tekintélyének megsértése miatt”. A leváltást követően a  Szerb Megújhodási Mozgalmat képviselő három miniszter lemondott a szövetségi kormányban viselt tisztségéről.
* Milan Milutinović szerb elnök és Ibrahim Rugova, a Koszovói Demokratikus Szövetség vezetője Prištinában négypontos közös nyilatkozatot adtak ki, mely szerint egyetértettek abban is, hogy az új ideiglenes koszovói végrehajtó tanácsot mielőbb meg kell alakítani.
* Életbe lépet a szerb kormány rendelete, mely szerint a gépkocsi-tulajdonok májusra csak 20 liter üzemanyagra kapnak jegyet.
* Oroszország és Kína képviselője az ENSZ Biztonsági Tanácsában megakadályozta egy határozat elfogadását a koszovói menekültekről.
* Moszkvában járt Scharping német védelmi miniszter és Lukasenko fehérorosz elnök, akik az orosz tisztségviselőkkel a jugoszláviai válság megoldásának lehetőségeiről tárgyaltak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése