2019. április 28., vasárnap

FAZ:

Szerbiának a közeljövőben nincs helye az Európai Unióban


Tudni kell, hogy az elnökhöz közelálló sajtó erősen uszít Brüsszel ellen. Módszeresen és naponta. A Vucsicsot támogató bulvárlap pl. a Notre Dame-ot ért tűzvészt Isten csapásának minősítette, amiért Franciaország elismerte Koszovót. Továbbá hogy az EU nem más, mint egy albánbarát és meleg lobby.

Így ítéli meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung a hétfőn esedékes berlini csúcs előtt, amelyen Merkel és Macron a hat nyugat-balkáni állam vezetőit fogadja. A térség nyugtalanítja a német-francia tandemet, mert a hat ország közül mind szeretne bekerülni az EU-ba, csak éppen egyik sincs felkészülve a tagságra. Hogy mi történik akkor, ha egy államot ilyen állapotban mégis felvesznek, azt a román és bolgár példa illusztrálja. Mindkettő esetében korrupt a politika és az igazságszolgáltatás, a bolgároknál további gond a szervezett bűnözés. Mindkét országban rosszul áll a jogállam szénája, ezért marad a különleges európai megfigyelő rendszer. És hasonló a helyzet a Nyugat-Balkánon is, ám azt nem szabad magára hagyni, mert akkor az oroszok, törökök és kínaiak hamar benyomulnak oda.
De téves jelzés volna, ha az érintett államok közelebb kerülhetnének az unióhoz, leszámítva Észak-Macedóniát, amelynek reformbarát kormánya bátor kompromisszumokba bocsátkozott, sőt rendezte a névvitát a görögökkel. Ezt valahogy mindenképpen honorálni kellene, de tárgyalások előreláthatólag így is évekig tartanak. A többiek esetében sötét a kép. Vonatkozik ez főleg Szerbiára. Gazdaságilag ugyan nincs gond vele, ám a lakosság többsége évek óta elveti a belépést. Csupán 29 % ért egyet vele. Ehhez azonban tudni kell, hogy az elnökhöz közelálló sajtó erősen uszít Brüsszel ellen. Módszeresen és naponta. A Vucsicsot támogató bulvárlap pl. a Notre Dame-ot ért tűzvészt Isten csapásának minősítette, amiért Franciaország elismerte Koszovót. Továbbá hogy az EU nem más, mint egy albánbarát és meleg lobby. A célja, hogy iszlamizálja Európát. Az újság szerint az országnak nem az unióba, hanem az Orosz Föderációba kellene belépnie. De a dolog úgy áll, hogy Szerbiával egy újabb Magyarország kerülne be a tagok sorába. Vagyis egy olyan állam, amelyben a Brüsszel elleni uszítással választásokat lehet nyerni.
Frankfurter Allgemeine Zeitung/Szelestey Lajos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése