2019. április 16., kedd

Húsz éve történt…


Jugoszlávia bombázásának krónikája

(1999. március 23. – június 13.)


Péntek, április 16.
* A március 24-én kezdődött légitámadások óta először lőtte a NATO légierője Szabadkát. A rakéták a Kisradanovác városrészben csapódtak be, tetemes anyagi kár keletkezett, de szerencsére emberáldozat nem volt. Újvidéken negyedik alkalommal értre támadás a kőolaj-finomítót. Két rakéta-találat súlyosan megrongálta a kovini Duna-hidat is.
* Milan Milutinović  szerb elnök fogadta Ibrahim Rugovát. A megbeszélésen a „kosovói probléma megoldásával és a további politikai folyamatokkal kapcsolatos kérdéseket vitatták meg”.
* Milo Đukanović Crna Gora-i elnök kizárta annak lehetőségét, hogy Crna Gora bázis legyen a szárazföldi NATO-csapatok esetleges kosovói telepítéséhez.
* Az orosz törvényhozás alsóháza ajánlás értékű határozatot fogadott el, amellyel támogatja Belgrád csatlakozási kérelmét az orosz-fehérorosz unióhoz.
* A moszkvai Kommerszant Daily megjelentette Solana NATO-főtitkár levelét, amelyet „azzal a céllal küldött, hogy az orosz közvéleménynek megmagyarázza azoknak a tevékenységeknek az okait, amelyeket a NATO foganatosított a koszovói válság megoldása érdekében”.
* Leonyid Kucsma ukrán elnök kész találkozni Slobodan Milošević jugoszláv államfővel és Javier Solana NATO-főtitkárral, annak érdekében, hogy bemutassa nekik saját béketervét – közölték az ukrán hatóságok.
* A Munkáspárt elnöksége a magyar Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását követelte a szabadkai bombázás miatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése