2019. április 8., hétfő

Súlyos botrány:

„Félig magyar, félig usztasa” – üvöltötték tegnap Újvidéken (+ videó)

 

 

A belgrádi Partizan szurkolói minden focimeccsen, amelyet csapatuk az újvidéki Vojvodina ellen játszik, kórusban, torkuk szakadtából éneklik a “Félig magyar, félig usztasa” című hírhedt soviniszta dalt.

Tegnap ismét kitörtek belőlük a délvidéki magyarok és horvátok iránti őszinte érzelmek.
A Vojvodina – Partizan rangadót az Arenasport csatorna is közvetítette, így több millió néző hallhatta, hogyan vélekednek a belgrádi szurkolók a délvidéki nemzeti közösségekről. (A helyzet abszurditását növeli az a tény, hogy a Vojvodina csapatában egy magyarnak sem jutott hely, és a játékosok nevéből ítélve horvátokból sem lehet sok.)
Miloš Đorđić játékvezető úgy döntött, megszakítja a mérkőzést. Segédjeivel és a játékosokkal együtt az öltözőbe mentek. A Partizan legtapasztaltabb focistái, Stojković és Tošić végül meggyőzték a focihuligánokat, hagyják abba a soviniszta őrjöngésüket.
A mecss, amelyet a Vojvodina végül 3:2-re nyert meg, mintegy tizenöt percnyi szünet után folytatódott.
A Partizan új edzője, Savo Milošević egykori ismert focista, aki angol és spanyol csapatokban is játszott, a mérkőzés után elítélte a drukkerek sovinizmusát.
Egyébként a Sírások (Grobari) nevű szurkolótábor egyik vezére korábban kijelentette, hogy a dal csakis egy konkrét Vojvodina-drukker ellen irányul, aki valamikor a Partizan fanatikus rajongója volt, de aztán “elárulta” szeretett klubját és a Vojvodinának kezdett el szurkolni. Állítólag számára készült a “szerzemény”, amelynek “ötletdús” szövege valahogy így hangzik: “A Partizan mellett nevelkedtem, most a Vojvodinának drukkolok, p..a lett belőlem, a lelkem adtam el: félig magyar, félig usztasa…”.
Mint azt hírül adtuk (ITT), a belgrádi szurkolók tegnap nemcsák más nemzeti közösségeket támadták meg verbálisan, hanem a meccs előtt egymásnak is nekiestek. A Partizannak ugyanis két szurkolói “frakciója” van, amelyek gyűlölik egymást, és gyakran bunyóznak is egymással.
Ezt tegnap sajnos Újvidéken tették.
K. P.   
 
A lenti videó nyolc éve készült, de azóta semmi sem változott.
https://delhir.info/2019/04/08/sulyos-botrany-felig-magyar-felig-usztasa-uvoltottek-tegnap-ujvideken-video/  


LÁSD MÉG:

A magyarok sértegetése miatt szakadt meg a Vojvodina–Partizan mérkőzés

https://szabadmagyarszo.com/2019/04/07/a-magyarok-sertegetese-miatt-szakadt-meg-a-vojvodina-partizan-merkozes/

Büntetés a „Félig magyar, félig usztasa” dal éneklése miatt

 

Mint ismeretes, a belgrádi Partizan szurkolói múlt héten Újvidéken, a Vojvodina elleni mecssen sokadszor énekelték a magyar- és horvátgyalázó “Félig magyar, félig usztasa” dalt.

Mint már írtunk róla (ITT), a soviniszta kirohanás miatt a játékvezető félbeszakította a mérkőzést, amely 15 perc után mégis folytatódott.
Miután egyértelművé vált, hogy
a Partizan drukkereit képtelenség megzabolázni,
különösen akkor, amikor a kedvenc csapatuk az újvidékiekkel játszik (de különben is), a Szerbiai Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága úgy döntött, a Partizan zárt kapuk mögött játssza a következő meccsét.
Mi több, a büntetés meghatározatlan időre szól, ami azt jelenti: előfordulhat, hogy a belgrádi szurkolók a bajnokság végéig nem buzdíthatják a csapatukat.
(Szerb média nyomán, fotó: imgrumweb)    
 
https://delhir.info/2019/04/11/buntetes-a-felig-magyar-felig-usztasa-dal-eneklese-miatt/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése