2019. április 30., kedd

A kínai gumigyár környezetvédelmi katasztrófát okozhat Délvidéken?

A harmadrangú kínai „beruházókat” dédelgető Vučić-rezsim újabban a világ legnagyobb légszennyezőjének számító Shandong Linglong vállalatot varrja Délvidék, pontosabban Nagybecskerek nyakába.

A gumiabroncsokat gyártó kínai cég itteni üzemének kiépítését Vučićék persze “történelmi jelentőségű projetként harangozták be, amely 2025-ig felvirágoztatja a város és a tartomány gazdaságát”.
A gyár állítólag 1 200 alkalmazottat számlál majd (akik minden bizonnyal – csakúgy mint a kizsákmányolt kínai dolgozók – éhbérért, 200-250 euróért robotolhatnak).
Eddig is egyértelmű volt, hogy
Vučić kínai típusú diktatúrát és gazdasági modellt (értsd: modernkori rabszolgaságot) szándékozik bevezetni Szerbiába.
A Shandong Linglong nagybecskereki üzemével ezt a „sok jót” még egy kis környezetszennyezéssel is tetézi.
Ezt hangoztatják a Polgári Fordulat nevű helyi civil szervezet tagjai is. Azzal a kérdéssel fordultak a városi és a tartományi vezetőséghez, valamint a Környezetvédelmi Minisztériumhoz,
vajon a kínai gumigyár esetében elkészült-e a környezeti hatástanulmány, amely úgy-ahogy megnyugtathatná a lakosságot, hogy nem fenyegeti ökológiai katasztrófa?
Egy intézmény sem válaszolt a feltett kérdésre, ami arra enged következtetni, hogy nem került sor ilyen tanulmány kidolgozására, noha erre az illetékeseket a szerbiai és az európai uniós törvények egyaránt kötelezik.
Ha az említett dokumentum nem kerül elő, a polgárok követelhetik a gyár kiépítésének ideiglenes tilalmát.
Nem elég, hogy a nagybecskerekiek évtizedek óta szenvednek az ivóvíz hiánya miatt, a mostani (sokak szerint abnormális) rezsim ilyen, ökológiai értelemben rendkívül rossz hírű gyárral keserítheti az életüket.
(N1 nyomán)  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése