2019. április 21., vasárnap

Húsz éve történt…


Jugoszlávia bombázásának krónikája
(1999. március 23. – június 13.)


Szerda, április 21.
*  A NATO légierője két rakétával hatalmas károkat okozott Újvidék egyetlen megmaradt Duna-hídján, a tervezőjéről elnevezett Žeželj-hídon. Belgrádban a rakéták lángba borították az egykor Jugoszláv Kommunista Szövetség, újabban pedig a Szerbiai Szocialista Párt huszonkét emeletes székházát, amelyben több mint húsz belgrádi vállalat igazgatósága és a Košava tévé és rádió, valamint a Pink televízió is működött. Újabb találatok érték az újvidéki olajfinomítót és a vénaci tévétornyot.
* Szerb értelmiségiek csoportja felszólította Slobodan Milošević elnököt, a koszovói albánok képviselőit, a NATO-t, az Európai Uniót és az USA vezetőit, hogy azonnal szüntessék be az erőszakot és a katonai tevékenységet és kapcsolódjanak be a Koszovóra vonatkozó politikai megoldás keresésébe. Hangsúlyozták, hogy továbbra is ellenzik a belgrádi rezsimet, de mindenek előtt a NATO agressziót.
* A szárazföldi erők koszovói bevetését sürgette a NATO-tól Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök. Szerinte a nemzetközi közösségnek el kell ismernie Koszovó függetlenségét, első lépésként nemzetközi ellenőrzés alá vonva a tartományt.
* A cseh parlament és a szlovák kormány a NATO követelésére engedélyezte a NATO-csapatok áthaladását területükön.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése