2019. április 23., kedd

Horogkeresztekkel firkálták össze Magyarország belgrádi nagykövetségének épületét


Horogkeresztekkel firkálták össze Magyarország belgrádi nagykövetségének épületét

Horogkeresztekkel firkálták össze Magyarország belgrádi nagykövetségének épületét tegnapról mára virradóra, a diplomáciai képviselet dolgozói a falfirkát már letakarították, és feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen – írja az MTI.
Az önkényuralmi jelek mellett az MTI szerint a „Tünés az utcámból” és a „fasiszták” felirat volt olvasható. Az utóbbi igaz, a Marš iz ulice azonban nem, a Magyar Távirati Iroda belgrádi munkatársa a Marš iza žice feliratot – nem tudni milyen okok miatt – fordította „Tűnés az utcámból”-nak, miközben a valódi jelentése az, hogy „Tűnés a szögesdrót mögé”).


A belgrádi magyar nagykövetség épülete Belgrád központjának egy forgalmas utcájában található. Egyelőre nem lehet tudni, ki volt a firkáló.
Az MTI híre szerint „Szerbiában a legutóbbi népszámlálási adatok szerint mintegy 250 ezer magyar él, főként a Vajdaságban, de mintegy 1800-an Belgrádban is magyarnak vallották magukat. Magyarország és Szerbia kormánya között a politikai vezetők elmondása szerint soha nem volt még olyan jó a kapcsolat, mint az utóbbi években.”
Az eredeti MTI-s hír megpróbálja összekapcsolni Magyarország belgrádi nagykövetség épületének az összefirkálását Sergej Trifunovićnak, a Szabad Polgárok Mozgalmának elnökének április 13-ai kijelentésével, amikor a színész az ellenzéki tüntetésen azt mondta, hogy „a nép elmegy, Vučić pedig arabokat és magyarokat telepít be”.  Trifunović másnap elnézést kért a magyaroktól a szíriaiak és magyarok Szerbiába történő betelepítéséről szóló kijelentése miatt, s közölte, nyelvbotlás volt.  Trifunović a Nova S televízió vendégeként elmondta, a tüntetés kezdetén üdvözölte Szerbia minden polgárát, a magyarokat is, kijelentése pedig nyelvbotlás volt, mert „gyorsabban beszél, mint gondolkodik”, s hozzátette, nincs baja a multikulturalizmussal, hiszen Mostarban született, amely egy multikulturális hely.
A Magyar Távirati Iroda arról az esetről, amikor Törökbecsén Saša Dujin, a helyi Idegenforgalmi Szervezet igazgatója Aleksandar Vučić törökbecsei látogatása során azt tanácsolta a szerb elnöknek, úgy tanulhat meg a legkönnyebben magyarul, ha ágyba bújik egy magyar nővel, említést sem tesz a cikkben.
2019. április 23. [13:52] 
https://szabadmagyarszo.com/2019/04/23/horogkeresztekkel-firkaltak-ossze-magyarorszag-belgradi-nagykovetsegenek-epuletet/  
Fotók forrása: Tanjug

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése