2019. április 12., péntek

Húsz éve történt…


Jugoszlávia bombázásának krónikája
(1999. március 23. – június 13.)

Hétfő, április 12.
* A NATO gépei eltalálták a pancsovai olajfinomítót. Támadták még Kragujevacot, Újvidéket, Kruševacot és Pristinát. Hat személy halt meg, amikor a NATO a Grdelicai szorosban rakétát lőtt ki a Belgrád-Szaloniki vonalon közlekedő személyvonatra.
* A NATO-tagországok külügyminiszterei úgy döntöttek: nem fogják leállítania a JSZK elleni légicsapásokat, amíg Milošević jugoszláv elnök nem teljesíti a következő feltételeket: „vonja vissza a katonai, rendőri és félkatonai alakulatokat Kosovóból, egyezzen bele „nemzetközi katonai jelenlétbe”, „a menekültek biztonságos visszatérésébe” és adjon meggyőző biztosítékokat, hogy kész a rambouillet-i megállapodás alapján a Kosovóra vonatkozó politikai kereten munkálkodni, összhangban a nemzetközi joggal és az ENSZ Alapokmányával”.
* A jugoszláv Szövetségi Képviselőház mindkét tanács sürgősségi eljárással megszavazta egyoldalú csatlakozási szándékát az orosz-fehérorosz szövetséghez. (A csatlakozás megvalósításához szükség van Oroszország és Fehéroroszország jóváhagyására, valamint arra, hogy a JSZK az ENSZ tagállama legyen. A Crna Gora-i alkotmány szerint a csatlakozás kérdésében népszavazást is kell tartani.)
* Szergej Sojgut, a rendkívüli ügyek orosz minisztere és Pintér Sándor magyar belügyminiszter között meggyezés született a záhonyi határátkelőnél feltartóztatott, Jugoszláviának humanitárius segélyt szállító orosz-fehérorosz konvoj Magyarországon való áthaladása ügyében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése