2019. április 19., péntek

Húsz éve történt…


Jugoszlávia bombázásának krónikája
(1999. március 23. – június 13.)

Hétfő, április 19.
* Az éjjel bombatalálat érte a vajdasági tartományi Végrehatjó Tanács épületét, az úgynevezett Báni Palotát. Az épület külsőleg nem szenvedett károsodást, belül azonban nagy a rombolás. A NATO másodszor támadta Szabadkát. A lövedékek ismét Kisradanovác térségében csapódtak be, de sem a városban, sem emberéletben nem okoztak kárt. 
* A Kremlben  orosz vezetők Borisz Jelcin elnökletével  tanácskozást tartottak a balkáni válságról.  Az orosz sajtószervek főszerkesztőivel megtartott találkozóján Jelcin légicsapások kezdete óta először foglalt állást úgy, hogy a rendezés érdekében a legfontosabb rábírni Belgrádot arra, hogy egyezzen bele nemzetközi békefenntartó erők kosovói telepítésébe.
* Igor Szergejev orosz védelmi miniszter ismét azt hangoztatta, hogy tárcájának információ szerint a NATO „aktív előkészületekbe” fogott a szárazföldi erők bevetése érdekében Jugoszláviában.
* Pál pátriárka, Fanc Perko belgrádi érsek, Hamdija Jusufspahić belgrádi mufti és Isak Asijel jugoszláv rabbi közös békefelhívásban felszólították a NATO szövetséget, hogy hagyja abba Jugoszlávia bombázását, és felkérték „az ország minden polgárát, az albánokat és a hatalom képviselőit egyaránt, hogy tartózkodjanak az erőszak további alkalmazásától, és tegyenek meg mindent, mindenki a maga részéről, hogy a problémákat békés úton oldják meg”.
* A Szerb Megújhodási Mozgalom úgy értékelte, hogy Szerbiának nem szabad elveszítenie Koszovót, de ugyanakkor arra szólított fel, hogy meg kell ragadnia minden alkalmat a Jugoszlávia elleni agresszió leállítására és a válság megoldására.
* A Menekültügyi és Migrációs Hivatal tájékoztatása szerint a NATO-csapás megindulása óta (március 24.) 777 jugoszláv állampolgár kért védelmet a magyar hatóságoktól.
* Filip Vujanović a montenegrói miniszterelnök figyelmeztette a Jugoszláv Katonaságot: komoly következményekkel járhat, ha megpróbálja letartóztatni Novak Kilibarda montenegrói kormányfőhelyettest. (Kilibarda megtagadta, hogy átvegye a hadbíróságra szóló idézését, noha különféle módon megpróbálták átadni neki.)
* Az újjáépített berlini Reichstagban tartott első parlamenti ülésen előadott kormánynyilatkozatban Gerhard Schröder német kancellár alapvetően pozitív mérleget vont a német egyesülése óta eltelt nyolc és fél évről.
* Az NDK egykori kormányfője, Willi Stoph 84 éves korában meghalt.
* A márka feketepiaci árfolyama 10,00 – 12,00 dinár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése