2019. április 19., péntek

Sajnos igazunk volt:

Ma Szijjártó is tapsol majd annak a Vučićnak, aki a háborús miloševići politika fontos tényezőjének számított

 
(Fotó: telegraf.rs)   

 

Portálunk elsőként közölte azt a lesújtó hírt, miszerint Szijjártó Péter magyar külügyminiszter részt vesz Aleksandar Vučić szerb önkényuralkodó ma Belgrádban sorra kerülő “Szerbia jövője” elnevezésű mítingjén.

Olyanok is akadtak, akik kétségbe vonták ezt az információt. Jómagunk is azt reméltük, talán mégsem kell elviselnünk ezt a súlyos megaláztatást, talán a magyar külügyminiszter az utolsó pillanatban mégis eláll ettől a gyalázatos gesztustól. A cím végére ezért kérdőjelet tettünk ki.
Azonban az N1 ellenzéki televízió és a srbijadanas.com rezsimhű portál egyaránt megerősítette az általunk közölt hírt.
Eddig sem volt könnyű elviselni azt a tényt, hogy – miközben a délvidéki magyarok életkörülményei és státusza napról napra romlik, tömeges elvándorlásuk pedig fénysebességgel halad – a szerb és a magyar kormány élvonalbeli politikusai vígan haverkodnak, ölelkeznek stb.
Eközben a “magyarjaink” arra hivatkoznak, hogy ez a politikai intimitás a délvidéki magyarság érdekeit szolgálja. Egyértelművé vált azonban, hogy ebből csak a legszűkebb VMSZ-es “elit” köröknek származik haszna.
Az itteni nemzettársaink legnagyobb része pedig súlyosan nélkülözik, szenved vagy legrosszabb esetben elhagyja a szülőföldjét.
A szerb és a magyar vezető politikusok rendszeres randijait, amelyeknek a
témája egyszer sem volt a délvidéki magyarok önrendelkezése,
eleinte sokan ellenszenvvel vagy akár undorral is követték, az utóbbi időben pedig már inkább a csendes megvetésre és a nyomasztó közönyre utaló jeleket lehetett észlelni a polgárok egy részénél.
No, de azt, hogy Szijjártó ennyire közvetlenül hozzájárul nem is a szerb kormánnyal ápolt viszony elmélyítéséhez, hanem egyenesen a Szerb Haladó Párt népszerűsítéséhez, senkinek sem lesz könnyű megemészteni.
A magyar külügyminiszternek egy pillanatig sem jutnak eszébe a lenti tények?
– Vučić pályafutásának egyik legmarkánsabb momentuma az a szélsőséges parlamenti felszólalása volt, amikor egy szerbért száz muzulmán megölését kezdeményezte;
– Vučić a miloševići rendszerben tájékoztatási miniszter, tehát propagandafőnök volt, amikor délvidéki magyar fiatalokat (is) a balkáni frontokra hurcoltak, hogy a Nagy-Szerbiáért harcoljanak;
Vojislav Šešelj háborús bűnös közeli munkatársa, majd a hágai bíróságon egyik jogi képviselője volt.
– Vučić tavaly óriási látványosságot, fesztivált kreált Délvidék elszakításának 100. évfordulójából.
Még sokáig lehetne sorolni azokat az okokat, amelyek miatt Szijjártónak még véletlenül sem kellene kampányolnia Vučić mellett, de alighanem ez is bőven elég…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése