2019. április 6., szombat

Jelena Ćuruvija:

Nem érzek megkönnyebbülést 
 
Jelena Ćuruvija: Nem érzek megkönnyebbülést - A cikkhez tartozó kép
Jelena Ćuruvija
Fotó: gloria.rs

Slavko Ćuruvija családja lassan húsz éve abban reménykedik, hogy megtalálják az 1999. április 11-én, lakása bejáratánál szitává lőtt újságíró és laptulajdonos gyilkosait, de mint mondták, a mai ítélet az utolsó pillanatig bizonytalan volt a bírói tanács egyes, számukra felettébb gyanús döntései miatt. Azt továbbra sem remélik, hogy valaha is megtudják a teljes igazságot. A felelősség egy része mindenképpen az akkori hatalmat és az akkori tájékoztatási minisztert terheli, mondja Jelena Ćuruvija, a meggyilkolt Slavko Ćuruvija lánya.
Az N1-nek nyilatkozva elmondta, az egész per rendkívül bonyolult volt és erősen vitatható volt a bírói tanács viselkedése. “Néhány alkalommal kidobtak, majd újra visszavettek egyes bizonyítékokat... Evidens volt az is, hogy a vádlottak és védőik felé hajlottak, s valóban, ma délelőttig bizonytalan volt az egésznek a kimenetele és nem is sejthettük, milyen ítélet fog születni”, mondta.
Újságírói kérdésre, miszerint beszélhetünk-e igazságról akkor, amikor azt sem állapították meg, hogy ki rendelte meg a gyilkosságot és azt sem, hogy ki volt a végrehajtó, Jelena Ćuruvija azt válaszolta: “lényegében nem.
Azzal, hogy hivatalosan nem mondták ki, kik voltak a megrendelők és soha nem emeltek vádat azok az emberek ellen, akikről valamennyien azt gondoljuk, hogy ők voltak, ilyen értelemben sem én, sem a családom nem kap soha teljes elégtételt, mégis, úgy vélem, hogy ez egy nagy és fontos nap a számomra, de az ország számára is”.
Arra a kérdésre, hogy vajon számít-e arra, hogy a végén azt is megtudja, ki rendelte meg a gyilkosságot és ki volt az, aki 14-szer meghúzta a ravaszt, Ćuruvija azt válaszolta: “Ha őszinte akarok lenni, azt mondom, nem. Nagyon sok idő eltelt, néhány nap múlva 20 éve lesz annak, hogy meggyilkolták és még csak most érkeztünk az elsőfokú ítéletig. Nem vagyon benne biztos, hogy eljön az a nap, amikor kiderül a teljes igazság”.
Arra a megállapításra, hogy a kulcsfontosságú információk birtokába akkor jutottak a hatóságok, amikor olyan emberek kerültek hatalomra, akik a gyilkosság idején is a hatalomhoz tartoztak, Ćuruvija úgy reagált, hogy ez mindenképpen problematikus.
“Itt élve az a benyomásom, hogy semmi nem változott, sajnos... A tiltakozó megmozdulások és mindaz, ami manapság történik Szerbiában, a múltat idézi. Ebben az értelemben folyamatosan az az érzésem, s nem csak nekem, hanem nyilvánvalóan másoknak is, hogy a kilencvenes évek módosított változatában élünk. S ebben az értelemben itt van bennünk az a keserűség, hogy talán azok, akik 2000-ben kerültek hatalomra, megoldhatták volna, de mégsem tették, s az a megdöbbenés, hogy pont azok akik akkor voltak (hatalmon), ennek a mai – nevezzük – megoldásnak a részesei”.
Arra a kérdésre, hogy bűnösnek tartja-e őket, Slavko Ćuruvija lánya azt válaszolta: felelősnek mindenképp.
“Én nem vagyok az a fajta ember, nem akarom ezt hurcolni magammal, hogyan is magyarázzam meg... Ezt a hatalmas mennyiségű gyűlöletet cipelni egy életen át, óriási teher és én 20 éve arra törekszem, hogy amennyire csak lehet, teljes értékű életet éljek... Ebben az értelemben viszolygok attól, hogy valakit direkt módon vádoljak vagy gyűlöljek, még abban a pillanatban is így voltam, amikor szembesítettek azokkal az emberekkel, akiket ma a meggyilkolása miatt elítéltek. Azok az emberek, akik akkor voltak hatalmon és az az ember, aki akkor volt a tájékoztatási miniszter, ma ennek az államnak az elnöke, végérvényesen osztja a felelősséget nem csak apa halála, hanem, lényegében, az újságja ellehetetlenítése és megsemmisítése miatt is. Ez a halála előtti néhány hónapban történt, mint valami nyitány mindahhoz, ami be fog következni. Éppen ezért úgy vélem, az ő felelőssége az is, hogy ez a per az ő regnálása idején lezáruljon.”
Az N1 újságírója emlékeztette Jelena Ćuruviját egy korábbi kijelentésére, miszerint a jelenlegi hatalomból soha senki nem kereste őket az esettel kapcsolatban, noha ez a családnak sokat jelentett volna, Jelena Ćuruvija megjegyezte, e téren semmi nem változott, vagyis mindeddig nem hívta fel őket senki.
Arra a kérdésre, hogy érez-e valami megkönnyebbülést a mai ítélet kimondása után, azt felelte, nem. Emlékeztetett arra, hogy
23 éves volt, amikor apját megölték és – mint fogalmazott – az élete jelentős része az igazságért és igazságosságért folytatott harcban telt el, s azzal, hogy az egész dolog nem oldódott meg korábban, benne ennek a terhe egyre csak rakódott, rakódott és ezért nem tud most semmilyen megkönnyebbülést érezni.
(N1)
2019. április 5. [20:29]
https://www.vajma.info/cikk/tukor/7802/Jelena-Curuvija-Nem-erzek-megkonnyebbulest.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése