2020. június 7., vasárnap

A bűvös tíz százalék

Avagy: egyáltalán nem biztos, hogy a kisebb Pásztor lesz június 21-e után Szabadka polgármestere

 

Bódis Gábor
Bódis Gábor
 
A bűvös tíz százalék

Mint már hónapokkal ezelőtt a Napló, szabadkai tudósítójának információja alapján megírta: a Szerb Haladó Párt szabadkai helyi szervezeteivel tudatták, hogy Vučić-Pásztor (Orbán) megállapodás született: Szabadkán magyar (értsd: VMSZ) polgármestere lesz. Ezt az információt erősítették meg az a városi kósza hírek, hogy a belgrádi pártvezetés nem igen elégedett Bogdan Laban teljesítményével. Nem tudom mi lehet vele a bajuk, hiszen modora simulékony és híven követi a vučići alibipárt etikai kódexét: mindenki ellenség, aki ellenünk szavaz. Sőt, az igazi barát együtt lop velünk. Laban még túl is teljesített miután saját párttársát életveszélyesen és költői mélabúval, sőt nyílt színen megfenyegette.
Jól értesült vajdmagyar álmodozók már azt is tudni vélték, hogy Vučić még hálás is, hogy adhat egy nem akármilyen trófeát (szabadkai polgármester) barátjának és tettestársának, a Covidot Legyőző Minden Magyarok Vezérlő Tábornokának. Még nem is kér cserébe semmit. Bagatell.
Nos, ha a távolról jött vándor ránéz a 2016-os választások eredményeire, elég dermesztő adatokra bukkanhat. Ezek szerint a városban fölényesen nyert az Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje csapat több mint 37 százalékos szavazataránnyal. Utána kullogott a VMSZ ennek az eredménynek csupán a kétharmadával, alig több mint 13 százalékkal és a nyakukban lihegett a Maglai vezette Polgári Szabadkáért Mozgalom néhány tizedes lemaradással. A negyedikek a most nem induló demokraták lettek, a többi resztli. A demokraták helyett egy horvát és más nemzetiségű interetnikai párt szerepel majd.
Hogyan lesz ebből véemeszes polgármester? Az első verzió (Vučić-Pásztor megállapodás) szerint: parancsszóra. A nagyon is aktívan kampányoló jelenlegi Első Számú Szabadkai, vagyis a szerény, ám megnyerő modorú Laban igen aktív kampányt folytat. Mintha esze ágában sem lenne ezüst tálon felkínálni Bíró Károly kulcsát a félmaratonos Kispásztornak. Aki szintén hozzájárul a konfúzióhoz, hiszen nem csak azt nyilatkozza, hogy mi minden változik majd Szabadkán, ha ő és apukája átveszi a hatalmat, hanem azt is, hogy vagy ő vagy Bogdan Laban lesz a polgármester. Akinek mindent jót és szépet kíván.
Mert mi lesz, ha Labanék halálra nyerik magukat? Ez egyáltalán nem elképzelhetetlen, hiszen a többségi szavazótáborban valódi ellenfeleik nincsenek. A gyorsan, de biztosan fogyatkozó potenciális magyar szavazók közül biztosak csak azok, akiknek valamilyen érdeke fűződik (Prosperitati) a VMSZ vezetőségéhez. Meg azok, akik minden buktató (teljes, sőt ideológiai behódolás Vučićnak) ellenére is Pásztorékra szavaznak, mert felettük lélek- és nemzetnyugtatóan világít Orbán Viktor, örökös magyar miniszterelnök, vajdmagyar üstököscsillag glóriája.
Ez utóbbinak kurvára nincs hatása a tudatlan szerb szavazókra, mert nem képesek felfogni azt az egyszerű alaptézist, hogy ami Viktornak jó, az nekik még jobb. Ehelyett egy hatalmas királyszobrot emelnek a korzó elejére. Nesze nektek városháza, meg zsinagóga, meg Raichle-palota. Még szebbet és még régebbit építünk. Még azért Palicsra is lehetne egy koszovói kolostor replikáját felhúzni.
Nos, ebbe a kavalkádba próbál egy racionális léket verni a Napló azon legújabb információja miszerint: igaz, hogy létezik magyar-szerb megállapodás Szabadka ügyében (is). Erről azonban a két főnök, Vučić és Orbán állapodott meg. Ez pedig így hangzik: a kis Pásztor csak akkor lehet polgármester, ha a haladók szabadkai eredménye nem lesz 10 százalékkal nagyobb, mint a VMSZ-é. A 2016-os adatokból kiindulva ennek kicsi az esélye.
Nem tudom, az Alkotmánybíróságban van-e még szabad hely?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése