2020. június 22., hétfő

Búcsú az EU-tól?

Búcsú az EU-tól?

Fukuyama szerint Szerbia sajnálatos módon az Orbán-féle tekintélyelvűség irányába halad. A világhírű politológus hozzátette, hogy Vučić elnök alatt alighanem már odáig jutottak a dolgok, hogy immár lehetetlenné vált az uniós tagság, mert az ország vezetése feladta az európai értékeket, már nem szeretne az EU-hoz csatlakozni. Ezért nem is teljesíti a belépési feltételeket. Ily módon még az is elképzelhető, hogy teljesen ellenkezőjébe fordul az eddigi közeledési folyamat.
A Frankfurter Allgemeine Zeitung cikke hozzáteszi, hogy Belgrád gazdaságilag nyugatra, politikailag viszont keletre tekint. Annál is inkább, mert nincs reménye arra, hogy egyhamar felveszik, ráadásul a tagság hosszabb távon veszélyeztetné az államfő pártjának hatalmát, hiszen egy független igazságszolgáltatás utánajárna a legfelső szintű korrupcióról szóló híreknek. Viszont a mostani szerb vezetés Trump győzelméért szurkol, mert az elnök Koszovótól vár engedményeket az állammá válás érdekében és a Szerbiával fennálló viszály megoldására. Jövő szombaton különben a Fehér Házban tárgyal Vučić és koszovói kollégája, Thaci.
Ugy tűnik, Vučićnak fontosabb Peking jóindulata, mint Brüsszelé. Másik fontos külpolitikai partnere pedig hagyományosan Oroszország. Lavrov négy napja Belgrádban járt, hogy segítse a Haladó Párt kampányát. Egyébiránt az elnök nyilatkozataiból az derül ki, hogy Koszovó elismeréséért cserében nem csupán az egykori autonóm tartomány szerb lakta részére tart igényt, de egyesülne a boszniai Republika Srpskával is.
Frankfurter Allgemeine Zeitung/Szelestey Lajos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése