2020. június 23., kedd

Grupa Socijalista i demokrata u EP:

Novi parlament ruganje demokratiji, ne otvarati nova poglavlja dok se ona ne povrati

Zgrada evropskog parlamenta u Strazburu; Foto: Evropska unija

BRISEL – Druga najveća grupa u Evropskom parlamentu, Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D), ocenila je u saopštenju da je novi saziv Narodne skupštine Srbije “ruganje demokratiji” i pozvala države članice EU da ne otvaraju nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom dok se dovoljan nivo demokratije ne povrati u državi.
Kati Piri, potpredsednica grupe S&D zadužena za spoljne poslove, ocenila je da izbori nisu bili reprezentativni i izjavila da se boji da neće sprečiti dalje propadanje vladavine prava u Srbiji.
“Ovo ne bi trebalo da bude moguće u državi koja je kandidat za članstvo u EU. Pozivamo Evropsku komisiju, koja sprovodi pregovore o pristupanju, da zaista analizira šta je pošlo po zlu i iz toga izvuče zaključke”, rekla je Piri.
Ona je dodala da ne treba otvarati nova poglavlja sa Srbijom dok se veliki problemi sa stanjem demokratije ne reše u zemlji.
“Kao minimum, trebaju nam slobodni mediji i raznoliki parlament, u kojem je predstavljena opozicija. Šokirana sam što komesar Varhelji u svojoj sinoćnoj izjavi nije rekao nijednu reč o ovim problemima, niti o zahtevu opozicije da se izbori odlože za kasniji period”, rekla je Piri.
Član grupe S&D i njen portparol u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta Tonino Picula dodao je da će ova grupa očuvati bliske kontakte sa sestrinskim partijama koje su bojkotovale ove izbore.
“Mi nikada ne podržavamo bojkot i mislimo da politička debata treba da se odvija u parlamentu. Međutim, uz bojkot ovih izbora od strane glavnih opozicionih partija i neuspeh bile koje opozicije da uđe u parlament, uprkos tome što je cenzus spušten na tri posto neposredno pre izbora, Narodna skupština Srbije je izgubila svoju ulogu kao zakonodavno telo koje predstavlja celo društvo Srbije”, rekao je Picula.
On je dodao da je Evropska narodna partija (EPP), koje je Srpska napredna stranka pridruženi član, dobrim delom odgovorna za ovu situaciju, jer su štitile predsednika Vučića godinama, dok je on pretvarao državu u autokratiju.
“Pozivamo EPP da konačno razmotri članstvo Vučićeve partije”, izjavio je Picula.
Poslanica Tanja Fajon, predsedavajuća Delegacije EP za Srbiju, rekla je da je nivo demokratije u Srbiji značajno opao nakon ovih izbora, “a da ne govorimo o situaciju sa slobodom medija”.
“Više nemamo parlamentarnu opoziciju, što dovodi u pitanje legitimitet celog rada novog parlamenta”, rekla je Fajon.
Ona je podsetila da je zbog pandemije COVID-19 posmatranje izbora bilo ograničeno i istakla da je, prema nalazima domaćih posmatrača, bilo više neregularnosti nego prethodnih godina, dok je izlaznost bila viša, uprkos pritisaka vlade da se učestvuje.
„Kao jedna od posrednica iz EP međupartijskog dijaloga sa Narodnom skupštinom Srbije o izbornim uslovima, žao mi je što mogu da kažem da uprkos našim naporima, uslovi nisu bili dovoljni da glavni deo opozicije učestvuje na izborima. Moramo pronaći nove metode kako bismo ih uključili u sledeći krug našeg međustranačkog dijaloga”, zaključila je Fajon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése