2020. június 1., hétfő

Nemzetárulás Szabadkán

A VMSZ ismét elárulta a délvidéki magyarságot

Közlemény

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) elítéli a szabadkai Vajdasági Magyarok Szövetsége (VMSZ) alapszervezetének szolgalelkűségét és egy olyan döntés megszavazását ami alapján Szabadka központjában, kiemelt helyen a Jadran mozi előtti téren  hatalmas méretű szobrot emelnek Karagyorgyevics I. Péter szerb királynak.
A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) elítéli a szabadkai Vajdasági Magyarok Szövetsége (VMSZ) alapszervezetének szolgalelkűségét és egy olyan döntés megszavazását ami alapján Szabadka központjában, kiemelt helyen a Jadran mozi előtti téren  hatalmas méretű szobrot emelnek Karagyorgyevics I. Péter szerb királynak.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége  ezt a cselekedetet rossz politikai üzenetnek ítéli meg, hiszen az erről szóló döntés pont a trianoni békediktátum 100-ik évfordulója előtt egy héttel került elfogadásra és a szobor elhelyezkedése Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának közvetlen közelében lesz.

Ha mindezt figyelembe vesszük (a döntés időzítése, a szobor kijelölt helyszíne, nagysága és a jelentős mennyiségű városi költségvetési eszközökből történő pénzelése) akkor e tény  különösen aggasztó  és politikailag felelőtlen, mert  ezt egyesek akár  szándékos provokációnak is minősíthetnék. Ráadásul  mindez akkor és abban a pillanatban történik amikor a hivatalos politika a két ország "virágzó kapcsolatairól"  beszél.

A VMDK  visszataszítónak és politikailag károsnak tartja a VMSZ erőltetett kommunikációs porhintését mi szerint ez a döntés némileg "kompenzálva" lett Bíró Károly szobrával. Ennél a pontnál - minden félreértés elkerülése végett- fontosnak tartjuk leszögezni, hogy a VMDK-nak nincsen semmi baja azzal, hogy Bíró Károly szobrot kapjon Szabadkán. Azonban ki kell mondani a jelenlegi keretekben a két szobor történelmi, társadalmi, politikai üzenete nem egyenértékű.

A VMDK politikai maszatolásnak és a valós tények kiforgatásának  tartja dr. Pásztor Bálint (VMSZ) polgármesteri jelöltnek azon állítását, miszerint a „város méltó emléket állít Bíró Károly polgármesternek“, holott nagyon jól tudja, hogy a kölcsönösség elve nincsen kitisztelve. Szabadka  költségvetéséből (minden nemzetiségű polgárának pénzéből) csakis I.Péter szerb királynak állítanak szobrot, míg Bíró Károlynak egy pártalapítvány fog emléket állítani (nagy valószínűséggel magyarországi adófizetők pénzeszközéből.) Ha már így kezdi a polgármesteri futamát, akkor mi is várható tőle megválasztása esetén?  

A VMDK sajnálattal állapítja meg, hogy a VMSZ  az 1918. november 25. (a mai Vajdaság egyoldalú hozzácsatolási szándékának  megszavazását az SZHSZ királysághoz) ünnepnek való megszavazása után, ismét cserben hagyta a délvidéki magyarságot. A magyar érdekek, taktikus és következetes képviselete helyett, ezúttal is a szerb koalíciós partner "érzékenységét" részesítette előnyben.

Végezetül, meg kell említeni Maglai Jenő és csapata a Szabadka Polgári Mozgalma felelősségét is, hiszen ők is rászavaztak a méltánytalan döntésre. Ezek szerint hiába ment ki ő a VMSZ-ből, ha a VMSZ nem ment ki belőle.

https://delhir.info/2020/05/29/hatalmas-szobrot-kap-szabadkan-a-delvideket-elfoglalo-balkani-meszaros/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése