2020. június 22., hétfő

Vežba građanske neposlušnosti u poslednjem nedemokratskom režimu u Evropi

“Bugarski vozovi“, tuča ispred biračkog mesta, kolektivno dovođenje na birališta siromašnih i nepismenih sugrađana, potkupljivanje glasača, ubeđivanje birača telefonom, pretnje zaposlenima na radnom mestu, džipovi bez tablica i pojavljivanje nabildovanih pripadnika partijske vojske obeležavaju i ove, kao i prethodne „izbore“ u Vučićevoj Srbiji, ocenjuje za Danas akademik Dušan Teodorivić, izborni proces i izlaznost, uoči zatvaranja izbornih mesta.
Vežba građanske neposlušnosti u poslednjem nedemokratskom režimu u Evropi 1 
Foto: Stanislav Milojković

Dodaje da potpuna kontrola rada Republičke izborne komisije i Republičkog zavoda za statistiku omogućavaju Aleksandru Vučiću filigransko projektovanje sastava budućeg parlamanta, spremnog da, naglašava sagovornik Danasa, kao dresirani kućni ljubimac,  izvršava sve njegove zamisli i odluke.
– Već i samo utvrđivanje procenta građana izašlih na izbore je matematički nemoguće. Procenat izašlih, ali od kog broja? Niko u Srbiji ne ume, na primer, da objasni u ovom trenutku veliku razliku između broja građana sa pravom glasa i broja  građana koji su imali pravo na isplatu 100 evra. Vrhovni gospodar Srbije je verovatno već odlučio kome će da dodeli spasonosnih tri odsto glasova i ulogu opozicije u budućem parlamentu. Do ovih tri odsto glasova će pojedine grupe da stignu ili glasovima Vučićevih partijskih vojnika, ili prekršajima u izbornoj proceduri i falsifikovanjem izborne dokumentacije – kaže Dušan Teodorović za Danas.
Prema njegovom mišljenju, pitanje da li je bojkot uspeo i kolika je izlaznost koja to potvrđuje ima više odgovora.
– Pre svega, mislim da je veoma teško izmeriti uspeh bojkota isključivo jednom numeričkom karakteristikom. Mnogo je važnije da li smo uspeli da pošaljemo pravu političku poruku  i kakva će da bude percepcija Evrope u pogledu trenutne političke situacije u Srbiji, razvoja demokratije i ljudskih prava. Bojkot je svakako doneo privid male pobede svakom građaninu koji je odbio da učestvuje u imitaciji nečega što se u ozbiljnim zemljama naziva izborima. Istovremeno, bojkot je, čini mi se, značajno pojasnio situaciju na opozicionoj sceni Srbije – ističe Dušan Teodorović za Danas.
Dodaje da se neizlazak na izbore za veliki broj građana desio prvi put i da predstavlja dobru vežbu građanske neposlušnosti jednom od poslednjih nedemokratskih režima u Evropi.
[...]
 
https://www.danas.rs/politika/izbori-2020/vezba-gradjanske-neposlusnosti-u-poslednjem-nedemokratskom-rezimu-u-evropi/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése