2021. szeptember 4., szombat

Az ideológiai kormányzás ellen!

Az ideológiai kormányzás ellen!

2021-09-04 9:12

Eljuttatták a Magyar Nemzeti Tanácshoz a Szabadságot a Tanyaszínháznak! petíciót az aláírási ívekkel – tájékoztatták szerkesztőségünket a petíció kezdeményezői. Sajtóközleményüket változtatások nélkül az alábbiakban közöljük:

Miután a Szabadságot a Tanyaszínháznak! című petíció augusztus utolsó napján 1293 aláírással lezárult, a szervezők szeptember 3-án továbbították a tiltakozás szövegét és a gyűjtőíveket is a Magyar Nemzeti Tanács címére az alábbi levél kíséretében:

„A Szabadságot a Tanyaszínháznak! című petíció aláírói nevében kérjük az MNT-t, hogy első őszi ülésén tűzze napirendre a Tanyaszínház ügyét.

Csatoltan küldjük a petíció aláíróinak névsorát.

A felhívásban vajdasági írók, művészek, értelmiségiek tiltakoztak a nagy múltú Tanyaszínház turnéjának leállítása ellen.

Mint ismeretes, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Hajnal Jenő 2021. július 27-én arra „kérte” a Tanyaszínházat, mondja le idei turnéjának további állomásait, mert szerinte a Lénárd Róbert által rendezett Kazimír és Karolina freak show „elfogadhatatlan”.

A Vajdasági Magyar Szövetség és a párt utasításait vakon követő Magyar Nemzeti Tanács huzamos ideje olyan – anyagi forrásokat elosztó és ideológiai kormányzó – tevékenységet folytat, amely voltaképpen egyenlő a vajdasági intézmények (iskolák, színházak, médiaházak, kiadók, egyetemi karok, alkotóházak, művelődési központok) dirigálásával, kisajátításával és leigázásával.

Autonómia nélkül nem lehet kultúrát teremteni, tudományos vagy művészeti tevékenységet folytatni.

A petíciót aláírók erélyesen tiltakoznak az ellen az önelégült hatalmi viszonyulás ellen, amely a támogatásban részesített Tanyaszínháztól elvárja, hogy az kiszolgálja a „gazda” érdekeit.

1293 aláírás gyűlt össze Szerbiából, Magyarországról, Romániából, Szlovákiából és a világ más országaiból, köztük számos kiemelkedő alkotóegyéniség is támogatta az ügyet.

Követeljük, hogy az MNT mielőbb tűzze napirendre Hajnal Jenő diktátumának kérdését és határolódjon el tőle!

Továbbá mondja ki, hogy a színházi emberek és a színikritikusok továbbra is szabad légkörben végezhetik alkotómunkájukat, a közönség pedig ezentúl is zavartalanul látogathatja színházainkat.

A tiltakozást megküldjük az anyaország vezető politikusainak, a szerbiai kisebbségügyi minisztériumnak, az EU és az EBESZ belgrádi küldöttségének.”

https://www.szabadmagyarszo.com/2021/09/04/az-ideologiai-kormanyzas-ellen/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése