2021. szeptember 17., péntek

Elcsatolásunk évfordulóján avatják fel Szabadkán a Délvidéket megszálló szerb király szobormonstrumát

 

Szabadkán, a Jadran mozi előtt megkezdődtek a Karađorđević Petár királyt ábrázoló szobor felállítási munkálatai, a szobor avatására a Délvidék elcsatolásának 103 évfordulóján,  november 25-én  kerül  sor, a posztamens földtől számított magassága közel 5,6 méter lesz.  A 4,2 méteres egész alakos szoborral így az egész emlékmű teljes magassága 9,8 méter.

A szoborállítást Szabadka Város költségvetéséből finanszírozzák, tehát a szabadkai magyar adófizetők pénzét is ráköltik.

2 éve, pontosan egy héttel a trianoni békediktátum 100. évfordulója előtt  a szabadkai városi képviselő-testület haladó-VMSZ-es tagjai is megszavazták, hogy szobrot állítsanak a Délvidéket elfoglaló Karađorđević Petár királynak, amelyre 40 540 000 dinárt vagyis kb. 344 ezer eurót! szántak a városi költségvetésből.

A „kölcsönösség“ jegyében kapták a magyarok júniusban Szabadka minden idők egyik legnagyobb jótevőjét, Bíró Károlyt megformáló szobrot. Ráadásul Szabadka Város a költségvetésből – nesze neked egyenjogúság és kölcsönösség! – egy dinárt sem adott a Petár-szobornál sokkal-sokkal szerényebb, olcsóbb és kisebb, talapzat nélküli Bíró-szobor elkészítésének költségére, amelyet a VMSZ-es Bíró Károly Alapítvány önerőből kényszerült megoldani, feltehetőleg magyar állami támogatásból.

 

https://delhir.info/2021/09/16/elcsatolasunk-evfordulojan-avatjak-fel-szabadkan-a-delvideket-megszallo-szerb-kiraly-szobormonstrumat/

Tízméteres lesz a szerb király szobra Szabadka szívében

Tízméteres lesz a szerb király szobra Szabadka szívében

Miután tavaly az év elején kiderült, hogy Szabadka központjában, a Jadran épülete elé, a Szerb Haladó Párt javaslatára nagyméretű I. Péter (Petar I Karađorđević) szerb királynak állított szobor kerül majd, amelyre képviselők a város költségvetéséből 21,2 millió dinárt hagytak jóvá, sokáig nem lehetett arról hallani, hogy a nagyméretű pontosan mit is takar.

Mostanra azonban ez is kiderült, ugyanis a subotica.com-on megjelent információk azt támasztották alá, hogy ez egy mintegy tízméteres szobor lesz Szabadka szívében, ugyanis a talapzata 5,6 méter lesz, a szobor pedig 4,2 méter, vagyis egészen pontosan 9,8 méter magas I. Petar Karađorđević-szobor díszíti majd a városközpontot. A tervek szerint a szobornak még az idén el kell készülnie.

Nem hivatalos információk szerint a műemléket november 25-én adnák át. Mint ismeretes, 1918. november 25-én tartották meg azt a nagygyűlést Újvidéken, amelyen a szerbek, a bunyevácok és a más szláv nemzetiségek úgy döntöttek, hogy az addig Magyarországhoz tartozó Bácska, Bánság és Baranya a Szerb Királysághoz csatlakozik. A gyűlésen résztvevő 757 küldött közül csak egy volt magyar.

https://www.szabadmagyarszo.com/2021/09/16/tizmeteres-lesz-a-szerb-kiraly-szobra-szabadka-sziveben/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése