2021-09-27 18:44

A térségben megoldatlan a helyzet, mert Belgrádban olyan hatalom irányít, amely egy szerb világról fecseg – jelentette ki Zoran Milanović horvát elnök, és hozzátette, mindig észszerűségre inti a határokon túl élő horvát nemzettársait.

– Legyél tisztában azzal, hogy ki vagy, mi vagy, ápold a hagyományaidat és őrizd meg a neved, ha Szabadkán élsz – magyarázta Milanović.

A horvát elnök, mint fogalmazott, Szabadkának 1900-ban százezer lakosa volt, a polgárok fele pedig horvát, vagy bunyevác nemzetiségű volt.

– Tehát ez volt a legnagyobb horvát város, de nem tudott fennmaradni, mert távol esett az anyaországtól – magyarázta, és feltette a kérdést, hogy akkor vajon Szabadka horvát világ-e?

– A szabadkai horvát közösség szinte az összes horvát provinciában található szerb közösségnél nagyobb, de Szabadka mégsem nevezhető horvát világnak, mert az Szerbiában, Vajdaságban van, a horvát nép pedig a lakosság kevesebb mint ötven százalékát teszi ki – hangoztatta a horvát elnök.

A koszovói helyzettel kapcsolatosan Milanović azt mondta, hogy az közvetlenül nem veszélyezteti Horvátországot, de Zágráb figyelemmel kíséri az eseményeket, és annak a véleményének adott hangot, hogy egy ilyen politikai garnitúrával Belgrádnak és Pristinának is nehéz lesz előrelépést elérni az EU-ba vezető úton.

Horvátország elnöke arra is rámutatott, hogy számos olyan állam van, még az EU-n belül is, amely mindeddig nem ismerte el Koszovót független államként.

– Ez egy olyan akadály, amit évek óta nézünk, és amit nagyon nehéz áthidalni, ezért csak a kedélyek csillapítására tudom felszólítani az érintetteket – húzta alá Zoran Milanović.

A szerb világ elnevezésű, 19. századból eredő ideológiát az utóbbi időben legfőképp Aleksandar Vulin belügyminiszter hangoztatja, aki 2020. szeptember 26-án fogalmazott úgy először, hogy Aleksandar Vučić minden szerb elnöke, függetlenül attól, hogy azok a világ melyik pontján élnek, Vučićnak pedig szerb világot kell teremtenie.

A szerb világ ideológiájával kapcsolatosan Tomislav Marković publicista írt kiváló jegyzetet, ami ITT olvasható.

https://szmsz.press/2021/09/27/milanovic-megoldatlan-a-terseg-helyzete-mert-belgrad-egy-szerb-vilagrol-fecseg/