Thomas Waitz: Sok panasz érkezett a polgároktól (Fotó: thomaswaitz.eu)

2021-09-03 10:59

Thomas Waitz Európai Parlamenti képviselő, aki egyben az Európai Zöld Párt társelnöke úgy értékelte, hogy Szerbiában az ökológia szempontjából „európai mércével mérve 30-40 éves elmaradás tapasztalható”.

Waitz, aki nemrég három napot töltött Szerbiában, az N1 televízió műsorában kommentálta az itt látottakat, és úgy véli, hogy a környezetszennyezés óriási probléma, és ő maga is látta, hogy egyes helyeken a szennyvizet a folyókba ömlesztik.

– Azt hiszem, ez 30-40 évvel elmarad az európai normáktól. Láttam illegális hulladéklerakókat is – mondta Waitz, és hangsúlyozta, hogy ezeket a problémákat sürgősen meg kell oldani, és ehhez az Európai Parlament támogatására is szükség van.

Hozzátette, Szerbiában léteznek olyan törvények, amelyeket a gyakorlatba még nem ültettek át, viszont a jogállamiság és a funkcionális intézmények megfelelő működése előfeltételei annak, hogy a környezeti problémákat orvosolni tudják.

Ami a Rio Tinto projektet illeti, Waitz elmondta, hogy sok panasz érkezett hozzá a polgároktól.

– Azt kifogásolják, hogy nem átlátható a projekt, és hogy a polgárok nincsenek megfelelően tájékoztatva. Meg kell győződnünk arról, hogy ez a projekt megfelel az európai szabványoknak, és arról is, hogy minden, ami aggasztja a polgárokat, meg lesz számukra magyarázva – mondta az Európai Zöld Párt társelnöke, aki látogatása alkalmával Belgrádban, és Dél-Szerbiában is járt.

Szerinte biztató látni, hogy többen is készek felszólalni bizonyos ügyekben, és hogy a polgárok harcolnak a számukra fontos kérdésekben.

Weitz megerősítette, hogy Szerbiából két csatlakozási kérelmet is benyújtottak az Európai Zöld Párthoz.

– Ez pozitív csalódás volt számomra, mind a Ne fojtogassuk Belgrádot városi mozgalom, mind pedig az Együtt Szerbiáért párt részéről. Azt javasoltam a bizottságnak, hogy fontolja meg ezeket a kérelmeket, vizsgálja meg a jelentkezők programját, tevékenységeit, és azt, hogy őszintén hisznek-e abban, amit programjukban hirdetnek – részletezte Waitz.

https://www.szabadmagyarszo.com/2021/09/03/evtizedekkel-kullogunk-europa-mogott/