2021. november 23., kedd

A szellemi építkezés húsz éve

 Megtartották a 20. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát

<span class="entry-title-primary">A szellemi építkezés húsz éve</span> <span class="entry-subtitle">Megtartották a 20. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát</span>

 Megnyitóbeszédében Csányi Erzsébet, a konferencia főszervezője utalt arra, hogy a húsz évben az önmagát felismerő idővel szembesülünk (Fotók: VMTDK/Ó.A./Ó.A.)

A hétvégén (november 18-21. között) Újvidéken a rektorátus és a Mezőgazdasági/Technológiai Kar termeiben lezajlott a 20. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia, melyre 115 egyetemi hallgató és fiatal kutató jelentkezett a tudományok és művészetek minden területéről, Vajdaságból és a környező országokból. Központi témája az idő volt.

Megnyitóbeszédében Csányi Erzsébet, a konferencia főszervezője utalt arra, hogy a húsz évben az önmagát felismerő idővel szembesülünk, vagyis hogy húsz év alatt a múló idő sorssá alakult.  Hangsúlyozta, hogy „a VMTDK húsz évében a konferencia sorssá íródásának, tudatosodásának a története fogalmazódik meg, s benne a vajdasági magyar felsőoktatás és tudományosság irányvonalai is kirajzolódnak.”

A főszervezőt először arról kérdeztük, miről árulkodnak az általa említett irányvonalak.

– Rendkívül fontos tudnunk, hogy annak idején a VMTDK a vajdasági magyar akadémiai szféra önszerveződése alapján jött létre, így saját gyökerekbe kapaszkodik, nem fújja el könnyen a szél, hiszen a mi vajdasági igényeinkhez idomul, hiányt pótol és értékalapú szemléletre épül. Kezdettől fogva ötvöződött benne alkotás és szabadság, értékteremtés és játék, keresés és kíváncsiság – ezt a sávot taposta ki magának, és ehhez kíván magának újabb időt, újabb perceket. A VMTDK mozgalmat hozott létre, ernyőrendezvényként megerősödött, helyt állt, húsz éve összefogja Szabadka és Újvidék tehetségfejlesztő műhelyeit és egyéneit, a régi ösztöndíjasaink immár mentorokként épülnek be a rendszerbe. Ez egy nagyon erős közösségi építkezést jelent. Mintegy 2500 fellépésnek adtunk teret. A konferencia szerkezete évről-évre gazdagodott, megújult, mind sokrétűbbé és testreszabottabbá vált, ennek köszönheti vitalitását, fenntartható fejlődését.

A fiatal értelmiségiek kinevelése, a tudományos utánpótlás biztosítása és megtartása azonban szoros összefüggésben van a felsőoktatási szférában megjelenő munkahelyi lehetőségekkel. Itt Vajdaságban csupán a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kart (MTTK) sikerült létrehozni 2006-ban az Újvidéki Egyetem 14. karaként, amely önálló jogi személyiséggel és saját épülettel, infrastruktúrával rendelkezik. Vajdaság az a határon túli régió, amely az anyaországi elemzésekben is úgy jelenik meg, mint ahol a legszűkösebb a magyar nyelvű felsőoktatási szakkínálat. Itthoni egyetemistáink kb. 80%-a szerbül tanul, de nagyon sokan Magyarországra távoznak. Mindez rányomja pecsétjét a konferenciánk szellemi potenciáljára is, szakmai és terminológiai problémákkal szembesülünk, ezért nagyon fontos számunkra, hogy a résztvevők között itt vannak a környező magyar régiók (Magyarország, Románia, Szlovákia, Kárpátalja) fiataljai is, kialakul egy nemzetközi mezőny, eszmecsere, tapasztalat.



„Nagyon fontos számunkra, hogy a résztvevők között
itt vannak a környező magyar régiók fiataljai is”

A konferencián jelen vannak a tanárok is, mintegy ötventagú tudományos bizottság szokott a szekciókban dolgozni. A tanárok számára mit jelent ez a diákköri konferencia?

– Ahogyan Lázár Tibor, az egyik Kristálygömb díjasunk fogalmazott: tanulni jár ebbe a „buliba”. Mindannyian feltöltődünk a pergő műsor során, hiszen a fiatalok óriási lendülettel és kedvvel adják be tudásukat ebbe a fellépésbe. Ez a sokféle kutatói érdeklődés, a keresés emberi gesztusa, a tapogatózás, a feltárás és építkezés sokféleképpen nyilvánul a szekciókban a dolgozatok prezentálása során. Nagy és sűrített élmény, ezért járnak vissza a tanárok is, és a résztvevők között is sok olyan van, aki ötször, hatszor is visszatér.

Mit jelent a Kristálygömb Díj, amelyet immár tizenhatodszor osztottak ki?

– A VMTDK nem élezi ki a versenyjelleget, csupán szekcióelső és különdíjakat osztunk, és évente egy Kristálygömb Díjat egy kiemelkedő fiatal tudósnak/művésznek. A szekcióelső díjakat a külföldiek is elnyerhetik. Mindez azért fontos, mert a tehetségnek, a munkának szóló őszinte öröm, a tiszta elismerés jelenik meg általuk. Ezekkel a célkitűzésekkel mindannyian azonosulni tudunk.

Dr. Vickó Krisztzina kapta az idei Kristálygömb Díjat

Említette alkotás és szabadság összefüggését. Miben mutatkozik ez meg?

– Ez a kapcsolat alapvető, létfontosságú. Ha ebbe belegázol egy társadalom, akkor rombol és roncsol, megsemmisít. Igazi kultúra, tudomány, művészet nem is tud létrejönni autonómia, szabad kritikai gondolkodás nélkül. Az idei, 20. VMTDK plenáris előadója Kosztolányi György akadémikus volt, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke. Ő is kitért a tudomány és politika kapcsolatára, többször is kiemelte, hogy a világban az alapkutatások szabad kibontakozását, anyagi függetlenségét biztosítani kell, mert ez a múlt szondája, a jelen motorja, a jövő ígérete, az ezt elvitató társadalmak pusztulásra ítélik önmagukat.

Milyen születésnapi jókívánság fogalmazódott meg a jubileumon?

– A tömeges részvétel és a jó hangulat is bizonyítja, hogy a vajdasági magyar közösségnek az ilyen szabad szellemi oázisokra nagy szüksége van.



„A tömeges részvétel és a jó hangulat is bizonyítja, hogy 
a vajdasági magyar közösségnek az ilyen szabad szellemi 
oázisokra nagy szüksége van”

https://szmsz.press/2021/11/22/a-szellemi-epitkezes-husz-eve/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése