2021. november 29., hétfő

„Stop a hatalmi erőszaknak” – újabb tüntetés Belgrádban (FRISSÍTVE)

 „Stop a hatalmi erőszaknak” – újabb tüntetés Belgrádban (FRISSÍTVE) 

Fotó: N1

2021-11-28 18:53

A Stop a hatalmi erőszaknak nevet viselő belgrádi tüntetés részvevői annak a szabácsi (šabaci) férfinak a szabadon bocsátását követelik, aki szombaton rátámadt a markológép vezetőjére, miután az belehajtott a referendumtörvény és a Rio Tinto munkálatai miatt tervezett kisajátítások miatt tiltakozó tömegbe.

A tömeget védő férfi Dragan Milovanović Crni, akit még szombat este előállított a rendőrség, azóta a szabácsi fogdában van.

A markológépet – a Nova.rs információi szerint – a Szerb Haladó Párt helyi szervezetének tagja, Nebojša Stojićević Jarin vezette. Az erőszakba torkollott szombati szabácsi tiltakozáson a rendőrség visszahívását követően érkező markológépet kapucnis, husánggal és kalapáccsal verekedő férfiak követték. A helyzet akkor rendeződött valamelyest, amikor a szabácsiakat szállító mintegy tucatnyi autóbusznak helyet csináltak a verekedők. A buszok a SNS belgrádi nagygyűlésére szállították az embereket.

A vasárnapi, belgrádi tiltakozáson a felszólalók a szombati eseményeket rekonstruálták, és azt üzenték, hogy a hatalom erőszakja ellenére se hátrálnak meg.

Az N1 tévé jelentése szerint a Köztársasági tér és környéke tele volt emberekkel, akik innen a Szerbiai Rádiót és Televízió (RTS) székháza felé vették az irányt.

A tévészékház előtt a tüntetést szervező Ne davimo Beograd (Ne fojtogassuk Belgrádot) szervezet tagja Radomir Lazović a szombati események tükrében azt mondta az egybegyűlteknek, ne provokáljanak erőszakot, nem erőszakpártiak, de megvédik Szerbiát.

– Teljes szívemmel ellenzem az erőszakot, nem akarok erőszakot, sohasem buzdítottunk erőszakra, de megvédjük az országunkat – mondta, hozzátéve, a Szerb Haladó Párt elrabolja a lakosoktól az országot, a vasárnap este egybegyűltek viszont megvédik majd a földjeinket, erdőinket, folyóinkat…

Az RTS-ről azt mondta, annak épületében él a sötétség és a hazugság, írja a Beta hírügynökség.

Az RTS székháza előtti tüntetéssel lezárult egy újabb nap Belgrádban, amely során két tiltakozó megmozdulást is szerveztek, többezer ember jelenléte mellett. Ez alkalommal nem érkezett hír erőszakról, rendbontásról.

https://szmsz.press/2021/11/28/stop-a-hatalmi-eroszaknak-tuntetes-a-belgradi-koztarsasag-teren/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése