2021. november 21., vasárnap

Senki sem akarja megépíteni az amorf földbegyökerezett turul szobrot az újvidéki 1944-45-ös áldozatoknak

 

Harmadszor is ki kellett írni a pályázatot az 1944/45-ös újvidéki áldozatok emlékhelyének a kivitelezésére, mivel a VMSZ helyi szervezetének a „sikerprodzsektjébe” senki sem akar belevágni.

Mint arról már írtunk, az emlékmű több sebből is vérzik, ez az emlékmű kinézetére külön igaz. Azt is ki kell emelni, hogy a még fel sem állított szobrot egyrészt nemtelen, igaztalan és mocskos támadások is érik az újvidéki Antifáktól, akik azért ellenzik, mert szerintük azon “fasiszták” nevei is szerepelnének majd és emiatt szeretnék megfosztani több ezer ártatlan áldozatot a kegyeleti emlékezéstől. Ezek a támadások ellen egységes fellépésre van szükség a magyar közösségen belül.

Az azonban már az újvidéki magyarok tömegeit is bántja, hogy a VMSZ nem ott és nem azt az emlékművet szeretné felállítani, amire 25 éve várnak.

Ugyanis ugyanúgy ahogy a csúrogi vesztőhelyre (ahol szintén eltértek a tervektől) Újvidékre is tervezett Makovecz Imre egy emlékművet, méghozzá a Futaki úti temetőbe, oda ahová a ’90-es évek óta járnak folyamatosan megemlékezni a magyarok.

A VMSZ ezzel ellentétben egy olyan emlékművet szeretne, amely minden 1944/45-ben kivégzett áldozatnak emléket állít, például olyan királypárti csetnikeknek is, akik előtte a magyar hatóságok embereit gyilkolták és szabotázs akciókat követtek el a magyar államigazgatás ellen, de végül szintén útban voltak Titó kommunistáinak. 

Arról nem is beszélve, hogy az amorf turul beleilleszkedik a VMSZ-hez részben vagy teljes egészében köthető köztéri szobrok sorába, amelyek méltatlan elhelyezésükkel, rosszul sikerült kivitelezésükkel vagy csak plágiumgyanús elkészítési módszerük miatt botrányt keltettek a délvidéki magyar közösségben. Ilyen a vastag lábú, ázsiai gyerekre hasonlító szabadkai Kosztolányi szobor, a szintén szabadkai 5 centis talapzaton, kocsmaajtót őrző, copy-paste Mátyás király, a Kárpát-medence legrondább Petőfi-szobra Óbecsén, a művész padlásáról lehozott, korábban senkinek sem kellő, Csúrogra aktualizált drótjézus, vagy a zimonyban jól eldugott közröhej tárgyává vált Hunyadi szobor.

A VMSZ-es sikerpropaganda ellenére Újvidéken bebukott már a kivitelezés közbeszerzése is, első körben ugyanis senki sem pályázott! Majd ezután egy néhány éve létrehozott, egyesek szerint a VMSZ-hez is némileg kötődő tiszakálmánfalvi vállalkozás a “Szabó Márta Home-AS” építőipari cég jelentkezett csak a második kiírásra, senki más, ám hiányos dokumentációval. Így harmadízben is pályáztatásra kerül majd sor az amorf turulszobor kivitelezésére

A hírről a VMSZ közeli napilapunk is beszámolt, azonban az erről szóló híradást azóta eltüntették a honlapjukról

https://delhir.info/2021/11/21/senki-sem-akarja-megepiteni-az-amorf-foldbegyokerezett-turul-szobrot-az-ujvideki-1944-45-os-aldozatoknak/

Kapcsolódó írás
Senki sem akarja megépíteni az amorf földbegyökerezett turul szobrot az újvidéki 1944-45-ös áldozatoknak

https://delhir.info/2021/02/11/makovecz-emlekmu-helyett-amorf-foldbegyokerezett-turul-szobrot-kapnak-az-ujvideki-1944-45-os-aldozatok/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése