2021. november 13., szombat

November 13.: A magyar nyelv napja

November 13.: A magyar nyelv napja - A cikkhez tartozó kép

 2021. november 13. 18:44

Az ezredforduló óta az európai népek külön napot szentelnek nemzeti nyelvük megünneplésének. A magyar Országgyűlés 2011. szeptember 26-án nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává, hogy a figyelmet ráirányítsa a szellemi-kulturális örökségünk alapját jelentő anyanyelvünkre. Azért pont ezt a napot, mert a pozsonyi országgyűlés 1844. évi II. törvénycikke a magyar nyelvet ezen a napon emelte államnyelvvé, addig a latin volt Magyarország hivatalos nyelve.

Mit jelent számunkra a magyar nyelv? Az egyik legfontosabb dolgot az életünkben: anyanyelvünket. Ezt a nyelvet tanultuk meg elsőként édesanyánktól, a környezetünktől, ezen a nyelven ejtettük ki az első szavakat, ez alakította világképünket. A magyar nyelv szavainak érezzük az ízét, a zamatát, ehhez kötődnek gyermekkori emlékeink.

Szép nyelv-e a magyar? – teszi fel a kérdést Nádasdy Ádám. Meg is válaszolja: Természetesen igen. Minden nyelv szép, ahogy minden újszülött szép, és ahogy mindent lehet szépnek nevezni, amit emberek természetesen csinálnak: ruházatot, zenét, építészetet, nyelvet. A nyelvészet - mint általában a tudomány - nem foglalkozik a szépség kategóriájával, nem is tudja értelmezni, mi a szép, ahogy például az emberi test vonatkozásában az anatómia sem foglalkozik a szépséggel, nem mérlegeli, ki szebb, ki csúnyább. A nyelvészek mosolyogva veszik tudomásul, hogy az egyes nyelvek beszélői úgy érzik: az ő nyelvük szép.

De anyanyelvünket nem csak nyelvészek boncolgatják, ízlelgetik.

Kosztolányi szerint Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható. Juhász Ferenc úgy érezte A magyar nyelv: létem, jövőm és reményem. Nagy László azt is tudta: Nem elég magyar anyanyelvűnek születnünk, tanulnunk kell magyarul a sírig.

És anyanyelvünkről nem csak írók, költők vallanak. Mi magunk is, minden megszólalásunkban, minden szabatosan megfogalmazott mondatunkban, minden helyesen leírt szavunkban. És igen. Még a helyesírás alapvető ismeretét nélkülöző, foghíjas szókinccsel, magyartalanul megfogalmazott kommentekben is.

Rajtunk múlik, hogyan adjuk tovább gyermekeinknek örökségünk, fennmaradásunk e fontos eszközét. Kányádi Sándor egy 2014-es interjújában így fogalmazott: Nekünk egyetlen hazánk van: ez a magyar nyelv.

https://www.vajma.info/cikk/tukor/8448/November-13_-A-magyar-nyelv-napja.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése