2021. november 24., szerda

ČIKA PERA STIGAO U SUBOTICU:

Postavljen spomenik Kralju Petru Prvom Karađorđeviću


23. 11. 2021. u 19:11

U CENTRU Subotice, ispred zgrade "Jadrana" postavlja se spomenik Kralju Petru Prvom Karađorđeviću.

ЧИКА ПЕРА СТИГАО У СУБОТИЦУ: Постављен споменик Краљу Петру Првом Карађорђевићу

foto: J.L.

Spomenik jednom od omijenih srpskih vladara biće  stojeća skulptura, koja će gledati na Korzo i Gradsku kuću. Autor spomenika je akademski umetnik Zoran Ivanović, a bistu je izlila Livnica "Kuzmanović" iz Smedereava.

Pre današnjeg postavljanja izrađen je postament od granita visine 5.6 metara, a dok je sama skulptura visoka 4.2 metra i teška 1.3 tone. 

Vrednost radova je 21.4 milion dinara a finansiraju se iz budžeta Grada. Kako nezvanično saznajemo, spomenik Kralju oslobodiocu biće otkriven 30. novembra.

J.L.

https://www.novosti.rs/srbija/vesti/1058543/cika-pera-stigao-suboticu-postavljen-spomenik-kralju-petru-prvom-karadjordjevicu

 

Helyére került az egytonnás király

Helyére került az egytonnás király

 A szobor állításának folyamatában (gradsubotica.co.rs)

2021-11-24 21:55

A helyére került I. Péter szerb király szobra Szabadkán. A kihelyezés okán az utcát is le kellett zárni egy időre, hiszen az álló, egész alakos szobrot, amely 4.2 méter magas és nem kevesebb, mint 1,3 tonna, egy emelődaruval helyezték a talapzatra, amely önmagában 5,6 méter magas. A szobrot Zoran Ivanović akadémikus tervezte és a szendrői (Smederevo) Kuzmanović öntöde öntötte formába. A szobor kivitelezése és felállítása összesen 21,4 millió dinárba került, a pénz pedig Szabadka költségvetéséből biztosították.

I. Petar Karađorđević király szobrának felállításáról még tavaly döntött az önkormányzat, ugyanazon a napon, amikor Bíró Károly, Szabadka volt polgármestere és Ivan Antunović püspök tiszteletére is szoborállításról hozott egyhangú döntést a szabadkai képviselő-testület.

A subotica.com nem hivatalos információi szerint az avatóünnepség, amelyet eredetileg november 25-re terveztek, november 30-án lesz, más sajtóértesülések szerint pedig a szobrot maga a szerb elnök, Aleksandar Vučić leplezi majd le.

Három évvel ezelőtt Újvidéken emeltek először szobrot I. Péter királynak, ott lovon ül a szerb uralkodó, és azt is Vučić leplezte le, a szoboravatás előtt pedig nyilvánosan bocsánatot kért I. Péter királytól, amiért eddig senkinek sem jutott eszébe szobrot emelni nagysága előtt.

https://szmsz.press/2021/11/24/helyere-kerult-az-egytonnas-kiraly/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése