2022. január 15., szombat

Az ENSZ-ben aggodalmat kelt, hogy Szerbiában és Boszniában a háborús bűnösöket dicsőítik

 Az ENSZ-ben aggodalmat kelt, hogy Szerbiában és Boszniában a háborús bűnösöket dicsőítik

Az ENSZ logója (Fotó: Archív)

 

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) emberi jogi főbiztosságának illetékesei mély aggodalmukat fejezték ki a Boszniában és Szerbiában közelmúltban történt azon incidensek miatt, amikor bizonyos egyének a háborús bűnösöket dicsőítették.

Az Amerika Hangja által közölt sajtóközlemény azokról az incidensekről beszél, amelyek a Bosznia-Hercegovinai szerb entitásban, az úgynevezett boszniai Szerb Köztársaságban történtek, ezen belül is Bijeljinában, Prijedorban, Fočán, Gackóban, Višegradon és Brčkóban, valamint Szerbián belül Pribojban és Novi Pazaron.

Liz Throssell, az ENSZ menekültügyi főbiztosságának genfi szóvivője kiemelte, hogy a pravoszláv karácsony idején történt incidensekben tömegesebb embercsoportok vettek részt, akik a fáklyás felvonulás során Ratko Mladić elítélt háborús bűnös nevét skandálták, és olyan nacionalista dalokat énekeltek, melyek a bűncselekmények elkövetésének megismétlésére buzdítanak. Az egyik ilyen incidens során a helyi dzsámi mellett elhaladva lövések is eldördültek.

Az ENSZ arra figyelmeztet, hogy fennáll a kockázata annak, hogy az efféle cselekmények a jövőben is folytatódnak, sőt fokozódnak is 2022-ben, mivel ebben az évben Szerbiában és Boszniában is választásokat tartanak.

Alice Wairimu Nderitu, az ENSZ-főtitkárnak a népirtás megelőzésével foglalkozó különleges tanácsadója is aggodalmát fejezte ki, mivel az incidensek célpontjait bizonyos etnikai, vagy vallási csoportok.

Wairimu Nderitu ismételten felszólította a felelős tisztségeken lévőket, hogy a bizalom és egy jövő kiépítésén dolgozzanak, amelyben nem tagadhatóak le a népirtás, a háborús és emberiesség elleni bűnök.

Francoise Jacob, az ENSZ szerbiai állandó koordinátora arra figyelmeztetett, hogy a közelmúltban történt extrém nacionalista megnyilvánulások és provokációk Szerbia többnemzetiségű és kulturálisan is sokszínű térségeiben aláássák a békés együttélést. Jacob a múlt hibáiból való tanulás fontosságát hangoztatta, és kiemelte, fontos, hogy a hatalom elítélje és megakadályozza a diszkrimináció és gyűlölet ilyen jellegű fellángolásait.

Pribojban nemrég két incidens történt. Azon az összejövetelen, amelyen rendőrhivatalnokok szórakoztak, elhangzott egy felvétel, ami a srebrenicai mészárlás megismétlésére buzdít, és a dal Vukovárt is emlegeti. A másik incidens pravoszláv karácsonykor történt. A helyi sajtó által közölt képsorok tanúsága szerint emberek egy csoportja az utcán égő fáklyákkal kezükben a Božić je, Božić je, pucaj u džamije (Karácsony van, karácsony, lődd a dzsámit) című dalt énekelték. Mindkét incidenst elítélték Szerbia legmagasabb rangú vezetői, beleértve Aleksandar Vučić államfőt is.

Vučić egyébként január 12-én ellátogatott Pribojba, ahol azt ígérte, a történtek valamennyi felelősét megbüntetik.

– Meg kell tanítanunk országunkat arra, hogy együtt kell élnünk – fogalmazott a szerb elnök és az üzente, az állam nem lesz kíméletes azokkal szemben, akik a békét veszélyeztetik.

https://szmsz.press/2022/01/15/az-ensz-ben-aggodalmat-kelt-hogy-szerbiaban-es-boszniaban-a-haborus-bunosoket-dicsoitik/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése