2022. január 4., kedd

Népszavazás január 16-án


Tájékoztató csak szerb nyelven, cirill írással!


Névre szóló, két oldal terjedelmű, szerb nyelvű cirill írással készült „információt” kaptak postaládájukba a polgárok a Köztársasági Választási Bizottságtól, miszerint január 16-án népszavazás lesz arról, hogy „megerősítik-e a Szerb Köztársaság alkotmányának módosítását”.
A levél – a hatalmi koalíció szemszögéből – nyolc pontba foglalja össze azokat az változásokat, amelyeket „a Szerb Köztársaság Alkotmányának módosítására készült aktus” tartalmaz.
A szeptember 6-án elfogadott alkotmánymódosítási szöveg 30 (alkotmány)függelékből áll, melynek szövege itt olvasható: https://www.paragraf.rs/dnevne-vesti/150921/150921-vest12.html
A polgárokhoz eljuttatott információ szerint az alkotmánymódosítás „célja az igazságügy nagyobb függetlensége (sicc!!), hatékonysága és felelőssége, az ügyészség nagyobb önállósága és felelőssége, valamint a polgárok jogainak jobb védelme és a joguralom erősítése”.[1]

Az alkotmánymódosítási referendummal kapcsolatban rengeteg ellentmondásos vélemény van, a szakemberek, hát még a politikusok között, amelyekben nehéz eligazodni. Szükségesek-e azok egyáltalán vagy nem, és ha igen miért kell ilyen lóhalálában megtartani a népszavazást? (A szerb parlament a népszavazást november 30-án tűzte ki január 16-ára.)
Külön kérdés, hogy a szavazópolgárok mennyire vannak tisztában azzal, hogy valójában mi  és miért is változik az alkotmányban?
 
A Köztársasági Választási Bizottság bizonyára csak szerb nyelvű és cirill betűs „információt” küldött a polgároknak, „dobtak a postaládájukba”. A nemzeti kisebbségi polgárokról és azok anyanyelvi tájékoztatásról – a jelek szerint – teljesen megfeledkeztek! Feltételezve, hogy itt úgyis mindenki ismeri a szerb nyelvet és ezt az írásmódot, hiszen „ez Szerbia”!
A magyar anyanyelvű polgárok, akik nem beszélik, vagy nem elégé jól ismerik a szerb nyelvet és a cirill írást, kérdezik tőlem, hogy most „mit is kaptak”, „mi akar ez lenni”, „mit kell tenniük?” „Veszélyes ez?”
 
Az igazsághoz tartozik, hogy a 10 oldal terjedelmű határozatot „a Szerb Köztársaság Alkotmányának módosításáról szóló aktus megerősítésére vonatkozó köztársasági népszavazás kiírásáról” magyar nyelven is közzétette a Köztársasági Választási Bizottság.[2] Meghatározta magyar nyelven is „a Szerb Köztársaság Alkotmányának módosításáról szóló aktusra vonatkozó Tájékoztatás szövegét”.[3] Ezt a szöveget juttatták el a választóknak szerb nyelven, cirill betűvel.
A Köztársasági Választási Bizottság formálisan eleget tett ugyan az anyanyelvi tájékoztatás törvényi követelményeinek, de a polgárok óriási többsége nem az interneten, számítógép által tájékozódik.

A Magyar Szó nevű (Pásztor Pista) lap 2021. december 7-e óta, napi szinten – eddig 22. folytatásban – ismertette a módosításról szóló dokumentum tartalmát. Hányan olvassák azonban ezt a pártújság szintjére süllyedt lapot? P.E. egyébként is érdektelen írása[4] a hivatalos jogi szöveget tartalmazza, ami távol áll az átlag olvasótól.
A lapban egyelten elemző sort, olvasói eligazítást nem találtam arról, hogy ezek a módosítások jók-e vagy nem és mennyire/mivel lesz jobb ezekkel az igazságszolgáltatás!
A Köztársasági Választási Bizottságnak kötelessége lett volna a referendummal kapcsolatos tájékoztató anyagot nemzeti kisebbségi nyelven is nyomtatásban eljuttatni a szavazópolgárokhoz!

A referendum a nemzeti kisebbségi nyelven való nem teljes tájékoztatás szempontból szerintem már most megbukott! A polgárok legtöbbjének ködös elképzelése se nincsen, hogy miről is szól a népszavazás, miről/mire fog szavazni! Ilyen feltételek mellett komolytalan és felelőtlen népszavazást tartani!
A Magyar Nemzeti Tanács vezetősége – ismereteim szerint – a referendummal kapcsolatos magyar nyelvi tájékoztatás hiányáról nem hallatta még a hangját. Nagyon csodálkoznák, ha ezeknek a jogoknak a sérelmét egyáltalán szóvá tenné. Így van ez, amikor téves emberek téves helyre/pozícióba kerülnek!

BOZÓKI Antal
Újvidék, 2022. január 4.
__________
[1] TEKST AKTA O PROMENI USTAVA REPUBLIKE SRBIJE - Tekst utvrđen 6. septembra 2021. godine [A SZERB KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÉNYA VÁLTOZTATÁSÁNAK AKTUSA – a 2021. szeptember 6-án elfogadott szöveg] https://www.paragraf.rs/dnevne-vesti/150921/150921-vest12.html.
[2] Republička izborna komisija https://www.rik.parlament.gov.rs/tekst/sr/11655
[3] Uo.
[4] P.E.: Az alkotmány módosítása: Magyar Szó, 2021. december 7. – 2022. január 3. 4.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése