2022. január 13., csütörtök

Kivizsgálást kezdeményeznek Várhelyi ellen Dodik támogatása miatt

 Kivizsgálást kezdeményeznek Várhelyi ellen Dodik támogatása miatt

Várhelyi Olivér

2022-01-12 17:12

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője nemrégiben levelet írt az EP képviselőinek, amelyben azt állította: a magyar kormány aktívan támogatja, és 100 millió euróval segítette Milorad Dodik boszniai szerb vezető kampányát a Bosznia-Hercegovina megosztására irányuló politikai stratégiájának megvalósítása érdekében. Cseh nyugtalanítónak nevezete, hogy egy kiszivárgott dokumentum azt sugallja, Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos nyíltan összejátszott Dodikkal egy Bosznia-Hercegovinától történő esetleges elszakadás érdekében. Az N1 cikke szerint a Várhelyi elleni kivizsgálási kezdeményezést 30 EU-s parlamenti képviselő írta alá.

A Népszava írása szerint a nemzetközi sajtó számára is feltűnt, hogy Magyarország rendkívül egyoldalú diplomáciát folytat Bosznia-Hercegovinával kapcsolatban. Orbán Viktor például november elején találkozott Dodikkal szülővárosában, a Banja Lukától nem messze található Laktasiban. Kiszivárgott, hogy Várhelyi azt szorgalmazta, a pénzproblémákkal küzdő boszniai Szerb Köztársaság kapja meg annak a megoldatlan állami vagyonnak a 90 százalékát, amely az entitás területén fekszik.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti  képviselője az MTI-nek ezzel kapcsolatosan kedden úgy nyilatkozott: a magyar baloldal képviselőitől már megszokott, hogy a magyar kormányról és a hazájukról álhíreket és rágalmakat terjesztenek, és ez a jelenség a magyarországi országgyűlési választások közeledtével várhatóan erősödni fog.

https://szmsz.press/2022/01/12/kivizsgalast-kezdemenyeznek-varhelyi-ellen-dodik-tamogatasa-miatt/

 

Várhelyi bővítési biztos ezt is megússza

Nagyon úgy néz ki, hogy a Bizottság kiáll a magyar bővítési biztos mellett, hiába kérte 30 EP-képviselő, hogy von der Leyen nézzen Várhelyi Olivér körmére, miután a bizonyítékok szerint a politikus összeszűrte a levet a boszniai szerbek vezérével. A brüsszeli szóvivő azt közölte, hogy a magyar biztos nyilvános állásfoglalásai az EU álláspontját tükrözik, tehát nem az derül ki belőlük, hogy támogatná Dodik elszakadási törekvéseit. Vagyis elutasította a szerb kisebbség menetrendjét a kiválásra. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=itthon&hir=14184

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése