2022. január 25., kedd

Szél Bernadett százmillió eurós kérdései Milorad Dodikról

 Szerinte Orbán ismét egy olyan szélsőséges, nacionalista vezető mellé állt, amilyen ő maga. 

Szél Bernadett százmillió eurós kérdései Milorad Dodikról 
  Milorad Dodik és Orbán Viktor (Fotó: banjalukain.com)

Szél Bernadett független képviselő Szijjártó Péternek nyújtott be kérdést arról, hogy a kormány valóban ad-e 100 millió eurót (37 milliárd forintot) a boszniai szerbeknek „gazdaságfejlesztésre”.

  • Ha igen, mikor tájékoztatják erről részletesen a
    nyilvánosságot, magyar közpénzről lévén szó?
  • Mikor, milyen formában nyújtják a támogatást, és milyen  konkrétabban meghatározott célokra?

Magyar Levente államtitkár az összeget meg sem említve annyit írt, hogy a magyar kormány

stratégiai és nemzetbiztonsági kérdésnek tartja a nyugat-balkáni régió békéjét, stabilitását és biztonságát. Mindezek eléréséhez nagy mértékben járul hozzá a gazdasági fejlődés. Így egy boszniai-hercegovinai fókuszú gazdaságfejlesztési program a magyar nemzetbiztonsági érdekek érvényesítését mozdítja elő.

Szél Bernadett furcsállja, hogy a nyugat-balkáni békéért aggódó magyar kormány 100 millió euróval támogatja a boszniai szerbek vezetőjét, Milorad Dodikot. Szerinte „a radikális szakadár vezető” éppen „a régió békéjének felborításán dolgozik nagy erőkkel”.

A képviselő Facebook-oldalán azt írta, a kormány nem a nyugat-balkáni békét félti, nem a magyar érdeket képviseli és nem játszik tiszta lapokkal.

További kérdéseket vetett fel.

  • Hogy segíti Milorad Dodik a nyugat-balkáni régió békéjét?
  • Mitől „magyar nemzetbiztonsági érdek” az ő elszakadási törekvéseinek támogatása?
  • Magyar érdek lenne a nagyszerb állam a boszniai szerbek Szerbiához való csatlakozásával?

Az ellenzéki képviselő felidézte, a békéért aggódó Orbán Viktornak nemrég sikerült egy verbális atombombát is ledobnia azzal, hogy biztonsági kockázatnak és „kihívásnak” nevezte a bosnyákokat.  Emlékeztetett rá, Dodik személyében egy olyan embert támogat, aki tagadja a szerbek által elkövetett háborús népirtásokat és a srebrenicai mészárlást egy „kitalált mítosznak” tartja. Szerinte Orbán ismét egy olyan szélsőséges, nacionalista vezető mellé állt, amilyen ő maga: nem békét és nyugalmat hoz az országára, hanem háborút és békétlenséget.

Orbán és Dodik a bukott projektről

A téma előkerült egyébként Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján is. A kormányfő akkor az ARD kérdésére azt válaszolta, azért áll a boszniai szerbek és vezetőjük, Milorad Dodik mellé, mert

Bosznia lényegében a szomszédunk. Amikor a jugoszláv háború volt, akkor tízezrével jöttek át nemcsak szerbek, hanem bosnyákok is meg horvátok is onnan. Tehát ha egy konfliktus ott kialakul, az másnap reggel azonnal érezteti a hatását Magyarország területén.

Szerinte a Bosznia-Hercegovina nevű állam nyilvánvalóan évek óta nem működik, akiknek működtetniük kellene, ezt nem tudják megoldani, amiből csak bajok lehetnek. Levezetése szerint a Balkánt stabilizálni kell, ami lehetetlen a szerbek nélkül.

A Balkánt nem lehet stabilizálni Bosznia-Hercegovina nélkül. Bosznia-Hercegovinát nem lehet stabilizálni a szerbeket megillető jogok helyreállítása nélkül. Ez a mi logikánk. A Balkánnak a kulcsa Szerbia, illetve a szerb nemzet.

A százmillió euróról, amit a Szabad Európa szerint Magyarország küldött egyfajta támogatásként Orbán Viktor azt mondta, hogy a Responsible Neighbourhood nevű program keretében segítenek kis- és közepes vállalkozók számára, a boszniai szerbeknek.

A Szabad Európa által megszólaltatott szakértő ugyanakkor úgy gondolja, a pénzt a választások befolyásolására fogják felhasználni.  A koronavírus-járványra hivatkozva egyébként elnapolták Orbán Viktor szarajevói látogatását, ami éppen kedden kezdődött volna.

Milorad Dodik egyébként időközben nyilvánvalóvá tette, szerinte a civilizált válás lenne a legjobb megoldás, ha nem tudnak együtt élni, és Boszniát már csak a nemzetközi nyomás tartja egyben.

Bosznia egy bukott projekt

– mondta Bosznia-Hercegovina elnökségének szerb tagja a spanyol El Mundo című lapnak. A Szabad Magyar Szó által idézett nyilatkozata szerint mindenkinek az lenne a legjobb, ha a bosnyákok, szerbek és horvátok civilizáltan elválnának.

Bosznia, mint állam képtelen lesz fennmaradni, és ennek ugyanaz az oka, ami miatt az egykori Jugoszlávia sem maradt fenn. Bosznia-Hercegovinában három nemzet él, de kettő (a horvát és a szerb) nagyon elégedetlen, mert a muzulmánok egy egységes államot szeretnének teremteni, amelyben ők lennének a domináns nemzet.

Dodik tagadta, hogy az általa képviselt irányzat célja az elszakadás Bosznia-Hercegovinától, és hangsúlyozta azt is, hogy a szerbek nem kezdenek háborút az elszakadásért. Szerinte a szerbek politikai megoldást szorgalmaznak céljuk eléréséért, az újabb háború lehetséges kirobbantásáról szóló mendemondák „értelmetlenek”.

Az Egyesült Államok néhány hete büntetőintézkedéseket vetett ki Milorad Dodik boszniai szerb vezetőre. Washington korrupcióval és azzal vádolja, hogy veszélyezteti Bosznia stabilitását, területi egységét.

https://24.hu/kozelet/2022/01/25/szel-bernadett-100-millio-euro-milorad-dodik-orban-viktor/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése