2022. január 11., kedd

VMDK: Január 16-án nemmel kell szavazni!


VMDK: Január 16-án nemmel kell szavazni!

 Illusztráció (Fotó: Pixabay)

2022-01-10 19:47

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) szerint a 2022. január 16-ára kiírt népszavazás számos szempontból jogszerűtlen és ezért nem támogatandó, olvasható a párt szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A vajdasági magyar párt azt írja, a népszavazás megtartásához nem kell az 50%+1  érvényességi küszöb, ami sommás legitimitási hiányosságot von maga után. A jelenlegi jogi keret lehetővé teszi azt, hogy a javasolt alkotmányos módosításokat akár három ember részvételével is érvényesnek minősítsék. Ez a demokratikus folyamatok megcsúfolása, és a közvetlen demokrácia intézményének kijátszása. A módosítások kidolgozása során nem volt megfelelő társadalmi közvita, se a szakmai, se a szélesebb értelemben vett polgári körökben sem.

A VMDK véleménye szerint az alkotmány módosítására irányuló javaslatok nem az EU csatlakozást szolgálják. Elfogadásuk nem fogja elősegíteni az igazságügy függetlenségét, hanem csak tovább fogja növelni a Szerb Haladó Párt (SNS), illetve a hatalmi koalíció befolyását az igazságügyre. A most bevezetendő bírák állandósításán keresztül „becementeznék” magukat Szerbia igazságügyi rendszerébe.

– A népszavazás előkészítése során a Köztársasági Választási Bizottság a szavazásra jogosultaknak csak szerb nyelven és cirill írásmóddal ellátott tájékoztatót küldött ki, amivel megsértették a nemzeti kisebbségek, alkotmánnyal is szavatolt jogát az anyanyelvű tájékoztatásra. A szavazólapon pedig olyan módon van feltéve a kérdés amiből nem lehet egyértelműen megállapítani, melyek azok az alkotmánymódosítások amiről szavazni kellene – írja a VMDK. A párt arra kéri a délvidéki magyarságot, hogy 2022. január 16-án menjenek el szavazni és a felkínált lehetőségek között karikázzák be a NEM/ELLENE választ!

Január 16-án menjünk el szavazni és mondjunk nemet az SNS alkotmánymódosítására!

Mondjunk nemet az SNS igazságügyre!

#stopsns #stopvmsz

– olvasható a közleményben.

https://szmsz.press/2022/01/10/vmdk-januar-16-an-nemmel-kell-szavazni/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése