2022. június 3., péntek

Egyre bizonytalanabb a Fudan Egyetem budapesti beruházása

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

 
Kínai és magyar érdekek

Hiába a határozott miniszteri kiállás, a gazdasági válság elsodorhatja a Fudan magyarországi beruházását. A kínai kormány is visszafogja a költekezést, és helyi népszavazás is jöhet az ügyben.

Egy ellenzéki politikus szerint a Fudan budapesti campusának felépítéséhez 450-580 milliárd forint értékű hitelt kellene felvennie Kínától a magyar államnak, de a Fudan campusa nem önmagában épülne meg. Az egész környék fejlesztési tervének része egyebek mellett a Galvani híd felépítése, a ferencvárosi pályaudvar rendezése, a déli körvasút fejlesztése.

Hogy tud óriásit szakítani a Mol és magyar kormány a háborús helyzeten? Miért lenne atombomba a magyar gazdaságnak, ha a Mol részvényesei kevesebb osztalékra számíthatnának? Putyin kicselezi az embargót, ha eladja az olaját másnak kicsit olcsóbban? Augusztusra menne le a benzin ára? Kérdés-felelet formában jártuk körbe az EU-s olajembargó fontosabb kérdéseit.

 
Sok tanár felmondhat

„Ahogy egyre kevesebb tanár lesz a pályán, egyre nagyobb kényszer nehezedik majd a kormányra, hogy megállapodjon a pedagógusokkal” – mondja a Szabad Európának a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) újonnan választott országos választmányának elnöke.

Azután beszélgettünk Komjáthy Annával, hogy kiderült, a kormány Maruzsa Zoltán államtitkárt küldi a bértárgyalásokra. Egy hét alatt több mint száz bejelentés érkezett hozzájuk letétbe helyezett felmondólevélről, és azt gondolja, hogy ennél a valós szám jóval magasabb.

 
Orosz olaj és akna

A lengyel állami energiacég, a PGNiG vezetője három éve megmondta, hogy mire játszik a Gazprom, hamarabb el is kezdtek leválni róla. Piotr Woźniak szerint valójában Magyarországnak is lenne lehetősége kiszakadnia az orosz olajfüggésből, csak ahhoz akarnia is kéne.
 
Miközben a harcok folytatódnak, az ukrán mérnökök megkezdték a fel nem robbant lőszerek felkutatását és megsemmisítését az egész országban, így a vizekben is. Az ukrán katasztrófavédelem szerint 5-10 évig is eltarthat míg felkutatják és megsemmísitik a fel nem robbant aknákat és bombákat.

A Szabad Európa helyi szerkesztősége május 27-én kísért el egy búvárokból és tűzszerészekből álló csapatot a Kijev melletti Horenka-tóhoz.

 
Amit még érdemes tudni
 
Kórházak, ahol minden második beteg meghalt az intenzíven (444.hu)
Majdnem minden negyedik beteg meghalt 2020-ban a magyar intenzív osztályokon, összesen 11 700-an. Voltak egészen kiugró megyék is. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az 50 százalékot közelítette a halálozási arány 2020-ban. A járvány előtti utolsó évben sehol sem fordult elő ilyen.

Rejtély, honnan jöttek Tiborcz István milliárdjai (G7.hu)
Nagyjából 9,3 milliárd forint osztalék eredetét fedi homály Tiborcz István központi cégénél, a BDPST Zrt.-nél. 
 
Hogy milyen érzés a megszállás alatt lenni? Olyankor te egy senki vagy, már nem vagy ember (Telex.hu)
Mozgásban van a frontvonal Ukrajna második legnagyobb városa körül, de az orosz invázió fölényéről a háború negyedik hónapjában sem lehet beszélni. Harkivot és elővárosait elérik ugyan az orosz rakéták, de helyenként az ukrán ellentámadás is hozott eredményeket. Helyszíni riport a békeidőben 1,4 milliós Harkiv környékéről.


Szép napot!
Wiedemann Tamás

szabadeuropa@rferl.or 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése