2022. június 23., csütörtök

Nem csillapodik a felháborodás: Muszlimellenes dal csendült fel az egyik újvidéki iskolában

2022. június 23. 11:23

Nem csillapodnak az újvidéki Vasa Stajić Általános Iskola negyedik osztályos tanulóinak tanév végi előadásán felcsendült nacionalista dalra érkező elítélő reakciók.

Miután az esetet Muhamed Ziljkić vajdasági mufti és a Vasa Stajić Vajdasági Kulturális Klub is elítélte, a Demokrata Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Koraci fenntartható jövőért egyesület az illetékesek reakcióját, valamint az igazgató lemondását és a felügyelőségi ellenőrzést követelik.

Az újvidéki Vasa Stajić Általános Iskola negyedik osztályos diákjainak tanév végi előadásán a tízéves gyerekeknek lepergették azt a soviniszta, muszlimellenes dalt, amelynek refrénje így hangzik: Ne volim te Alija, zato što si Balija.

https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/27609/Nem-csillapodik-a-felhaborodas-Muszlimellenes-dal-csendult-fel-az-egyik-ujvideki-iskolaban.html

 

A Demokrata Párt szerint az újvidéki iskolában történtekért mindenekelőtt a hatalom a felelős

A Demokrata Párt szerint az újvidéki iskolában történtekért mindenekelőtt a hatalom a felelős

2022-06-23 11:46

A Demokrata Párt (DS) azt követeli a szerbiai hatalomtól, hogy alaposan vizsgálja ki azt a botrányt, ami az újvidéki Vasa Stajić Általános Iskolában történt, amikor a negyedik osztályosok évzáró ünnepségén a tízéves gyerekek együtt táncoltak tanítónőjükkel a Ne volim te Alija, zato što si Balija című, boszniai háborús rémtetteket magasztaló klerofasiszta dalra.

A DS közleménye szerint a jelenlegi hatalom a sajtón keresztül már egy évtizede népszerűsíti a gyűlöletet, miközben a tanügyet megalázza, ezért ez az eset a Szerb Haladó Párt, valamint szatellitpártjai viselkedésének a következménye.

– Az, hogy hogyan kerülhetett egy ilyen dal egy iskolai ünnepség repertoárjára olyan kérdés, amire a nyilvánosságnak választ kell kapnia. Meg kell állapítani az iskolaigazgató, a tanítónő és az iskolába a felvételt behozó diák szüleinek a felelősségét is – írja sajtóközleményében a párt.

A DS azt követeli az oktatási minisztériumtól, hogy szabályzatban rögzítse, milyen módon lehet záróünnepségeket és egyéb műsorokat szervezni az iskolákban, hogy a jövőben ne történjenek ehhez hasonló botrányok.

https://szmsz.press/2022/06/23/a-demokrata-part-szerint-az-ujvideki-iskolaban-tortentekert-mindenekelott-a-hatalom-a-felelos/



Kapcsolódó írás:
Háborús bűnöket magasztaló dalra mulattak egy újvidéki általános iskola negyedikesei

https://szmsz.press/2022/06/22/haborus-bunoket-magasztalo-dalra-mulattak-egy-ujvideki-altalanos-iskola-negyedikesei/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése