2022. június 2., csütörtök

Míg más országok rakétarendszert küldenek Ukrajnának, Orbán vétót emel az orosz szankciók ellen

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:



Rakéta és vétó

Tovább fokozódnak a harcok Kelet-Ukrajnában, az orosz erők már elfoglalták a stratégiai fontosságú Szeverodonyeck városának nagy részét.

Közben az Egyesült Államok bejelentette, hogy közepes hatótávolságú rakétarendszereket küld Ukrajnának, amellyel nyolcvan kilométerre lévő célpontokra is képes pontos csapást mérni. A hírre reagálva Moszkva a nukleáris erőknél rendelt el gyakorlatot.

Modern légvédelmi rakétákat és radarrendszert szállítanak Ukrajnának – mondta Olaf Scholz német kancellár szerdán. Berlin azt követően fokozza fegyverszállításait, hogy bírálatok érték, miszerint nem nyújt elég segítséget Kijevnek Oroszországgal szemben.

Az Európai Néppárt frakciójának külügyi szóvivője, Michael Gahler a Twitteren bírálta a magyar kormányfőt, mert sajtóértesülések szerint a magyar kormány mégsem akarja elfogadni ebben a formájában az Oroszország elleni újabb EU-s szankciókat.

Az ok, sajtóértesülések szerint az, hogy az Európai Unió a hatodik szankciós csomagban több orosz személy vagyonát befagyasztaná, vagyontárgyait lefoglalná és kitiltaná az EU-ból. Köztük van Putyin támogatója és tanácsadója, az orosz ortodox feje, Kirill pátriárka is, aki kiáll az ukrajnai háború mellett.


Pártszakadás előtt a Jobbik?

Választási vereség, eltűnő jobbikos szavazók, egy nemirőszak-botrány és vérengzés a párt vezetőségében. Címszavakban röviden ez a Jobbik elmúlt fél éve, ahol a pártot úgy kerülte a siker, mint ördög a keresztet.

Ennek ellenére Jakab Péter pártelnök nem tervezi a lemondását, sőt még legfőbb bizalmasától, Potocskáné Kőrösi Anitától is megválna: etikai vizsgálat után zárná ki a pártból, de hűtlen kezelés, illetve hanyag kezelés kísérlete miatt feljelentést tett ellene. Közben zúgolódnak a végeken a jobbikosok.

 
Mutyi a kutakon

A külföldi rendszámú autósok is tudnak hatósági áron tankolni, ha megkenik a töltőállomás alkalmazottját. Más a helyzet a kis kutakon, ahol a tulajdonos is jelen van. Arra panaszkodnak, hogy nem tudnak megfelelni az új rendeletnek: nem tudják kétféleképp megjeleníteni az árakat, de már nem is akarják, inkább büntessék meg őket, elegük van a kormányból.

A kis benzinkutak értetlenül állnak a rendeletből következő hátrányos megkülönböztetések előtt, és arra kérték Orbán Viktort, segítsen abban, hogy a többször megfogalmazott és az akkor illetékes minisztériumhoz és az adóhivatalhoz beterjesztett technológiai és technikai értelmezési kérdéseikre választ kapjanak.
 

Amit még érdemes tudni

Varga Mihály megveszi a százmilliós értékű balatoni úszómedencés házat, amit havi 150 ezerért bérel egy ideje (Telex.hu)
„Áron alul bérelhet Varga Mihály 169 milliós medencés balatoni luxusházat egy általa kitüntetett trafiktulajdonos cégétől” – című cikkben számolt be még februárban az Átlátszó arról, ami ebben az idézett mondatban szerepel, csak részletesen. A pénzügyminiszter legfrissebb vagyonnyilatkozatából úgy tűnik, idén megveszi az ingatlant.

Lázár Jánosnak annyi ingatlana van, hogy 15 pótlapra volt szükség a vagyonnyilatkozatában (Hvg.hu)
Továbbra is az egyik legnagyobb földesúr az Országgyűlésben, de több mint százmilliós tartozása is van.

Megjelent az FMCG-piac 2021. évi kereskedelmi toplistája – Elöl a helyzet változatlan: Lidl, SPAR és Tesco (Trade Magazin)
Az elmúlt két évben komoly változások történtek az életünkben, amibe beletartozik a mindennapok vásárlása is. A vásárlási döntéseinkben bekövetkező változások pedig tetten érhetők a kereskedelmi láncok előző éves összesítőjében.
 
Szép napot!
Wiedemann Tamás 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése