2022. június 21., kedd

Vajon milyen jövője van egy városnak, amely...

 Magyar Szó Online - Vajdaság - Topolya - Kinevezések, felmentések a topolyai  KKT ülésén

2022. június 19. 22:42

Vajon milyen jövője van egy városnak, amely nem képes 1 méter járdát építeni 30 év alatt viszont 20000€ ad egy olyan fesztiválra amelynek a város semmi hasznát nem veszi, mivel a szervezők idegenlelkűek. Vajon milyen gazdasági fejlődés várható egy olyan városban ahol nem a versenyképességet támogatják, hanem a mesterséges monopóliumot, politikai hűség alapon. Ahol a támogatások és pályázatok szintén teljese egészet politikai hűség alapján osztják el. Vajon milyen jövő vár egy olyan városra , ahol a város vezetés és a közvállalatok vezetői soha nem a megoldást keresik hanem a foteljükbe kapaszkodnak, mint egy skizofrén és arrogánsan csak rombolni akarnak és nem építkezni. Lehet hatékony egy olyan város
ahol nem az csinálja, aki a legjobban ért hozzá, hanem aki a leghűségesebb ? Nem, nem lehet szükségszerűen összeomláshoz vezet hosszú távon. A kontraszelekció a jövő gyilkosa.
Topolya városvezetése 30 éve gyakorlatilag arról szól, hogyan tud a tehetségtelen a többi tehetségtelennel összekapaszkodva magasabbra jutni, mint valaha szabad lett volna neki. És mivel a tehetségtelen, de hűséges így olyan pozícióba kerül, amiről normálisan csak álmodhatott volna, hűséges lesz a végsőkig.
Ha olyan ember lehet vezető, aki alkalmazottnak is kevés lenne, ragaszkodni fog a kinevezőjéhez, hogy ne kerüljön újra a hierarchia aljára.
Csak ezzel párhuzamosan a valamire való azt éli meg, hogy nem jut lehetőséghez, sőt, még csesztetik is, amiért jobb vagy mert igazat mond. Szóval a valamire való egy idő után elhallgat, elmegy külföldre, beleöregszik és/vagy tönkremegy.
A folyamat lassú, mert sokan a saját becsületük kérdésének tartják mindenek ellenére is kitartani. Orvosok, tanárok, nővérek, vállalkozók, akik nem a jövőt nézik, hanem azt, hogy valakinek el kell végeznie a feladatot.
De hosszú távon ők is kikopnak, mert a selejt uralmára és a lelkiismeretesek önfeláldozására épülő rendszer nem fenntartható.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése