2014. április 24., csütörtök

"A tökéletes férfi szerb önkéntes harci egyenruhát visel!" – mondta radikális korában a szerb parlament új elnöke

aa maja gojkovic01"Számomra a tökéletes férfi szerb: bölcs, mint Szent Száva, kifinomult, mint Stefan Lazarević despota, áldozatkész, mint Miloš Obilić, bátor, mint Gavrilović kapitány. Olyan szerb, aki - ha kell, az egész világ ellen küzdve - kiáll a szerbségéért. Ami a külsejét illeti, szerb önkéntes harci egyenruhát visel, kétfejű sast ábrázoló címerrel és a szerb nemesség örök tüzében ragyogó négy C betűvel" - mondta egykoron Maja Gojković, a szerb parlament (szinte biztosan) új elnöke, akinek a kinevezését "természetesen" a jó öreg VMSZ is támogatja majd (április 23-án megválasztották – B. A.).
A jelek szerint Gojković mégsem talált magának "ideális" férfit, hiszen 51 évesen még mindig hajadon.
Pedig szerb radikális korában - legalábbis az akkori média egy része szerint - olyan érdekes pasikkal kavart, mint Željko Simić kleptomániás szocialista káder, akinek a pályafutása egy bolti lopás miatt tört ketté, vagy éppen Hashim Thaci egyik testőre. Ezt Gojković persze tagadta, mondván, hogy jobban örült volna, ha Sean Pean amerikai színésszel hozzák kapcsolatba.  
Mint ismeretes, az egész új szerb kormány kis- és nagystílű politikai nyerészkedőkből, kaméleonokból, szélkakasokból, köpönyegforgatókból, tudathasadásos fazonokból áll, de Maja Gojković alighanem ebből a mezőnyből is kiemelkedik. Nem hiába esik rá a választás a parlament új elnökének posztját illetően.
Íme még néhány "nyalánkság" a színes életrajzából.
Maja Gojković 1963-ban született Újvidéken. A Jogi Karon szerzett diplomát 1987-ben. A kilencvenes évek legelején belépett a Szerb Radikális Pártba. Politikai karrierje villámgyorsan ívelt felfelé. Már 1992-től országos képviselő.
a maja gojkovic02Az egyik legvéresszájúbb radikálisnak, és ennélfogva Šešelj nagy kedvencének számított. A párt egyik alelnöke volt. A radikális párt jelöltjeként nagy sikert ért el a 2004-es évi újvidéki választásokon. A tartományi főváros polgármesterévé választották. Ezt a funkciót 2008-ig töltötte be. Még abban az évben kissé váratlanul kizárták a radikális pártból. Pedig többen azt hitték, hogy ő (nem pedig Nikolić vagy Vučić) lehet Šešelj méltó utóda.
Kizárása után létrehozta Néppártját, amely nem sokkal utána beolvadt a (radikálisok által gyűlölt, egészen más nézeteket valló) Dinkić-féle Szerbia Egyesült Régióiba, ahol szinte azonnal elnökségi tag lett. Közben ügyvédként néhány kevésbé ismert, csalásba keveredett demokrata párti politikus védelmét vállalta.
Végül ismét az övéinél, a Szerb Haladó (volt Radikális) Pártban kötött ki, amely tehát habozás nélkül a parlament elnöki székébe ülteti.    
Maja Gojković kedvenc művészei Andy Warhol (homoszexuális) fotóművész, továbbá a Velvet Underground és a Nick Cave and the Bad Seeds együttesek.
A képeken: Maja Gojković és a főnökei
K. P.

Közzétette: Szerkesztő 2. 2014. április 23. szerda, 15:00 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése