2014. április 23., szerda

Április 23.Béla napja.
Bizonytalan eredetű régi magyar személynév. A régi magyar Bél személynév -a kicsinyítőképzős alakja. A bél sző eredeti jelentése: belső rész (pl. szív) Török eredetűnek is tartják, ez esetben a jelentése előkelő.
1995 – A könyv és a szerzői jogok napja.
1564 – Megszületett William Shakespeare színész, író, drámaíró. Leghíresebb művei: Rómeó és Júlia, Hamlet, Lear király, Machbet, Othello.
1616 – 52-dik születésnapján meghalt William Shakespeare színész, író, drámaíró. Leghíresebb művei: Rómeó és Júlia, Hamlet, Lear király, Machbet, Othello.
1616 – Madridban meghalt Miguel de Cervantes Saavedra spanyol költő, akinek művei „Az elmés és nemes Don Quijote de la Mancha”, valamint a „Példás beszédek”.
1852 – Megszületett Mednyánszky László festőművész.
1923 – Meghalt Kazay Endre gyógyszerész és szakíró, aki elsőként állított össze magyar nyelvű gyógyszerészeti gyűjteményt.
1924 – Csákváron megszületett Csányi László karnagy, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola elvégzése után tanítványa volt – többek között – Kodály Zoltánnak is.
1926 – Szegeden megszületett Janikovszky Éva, Kossuth-díjas író, a gyermek- és ifjúsági irodalom népszerű alkotója (Kire ütött ez a gyerek?).
1947 – Budapesten 75 éves korában meghalt gróf Károlyi Gyula – az első magyar köztársasági elnök, gróf Károlyi Mihály unokatestvére –, aki 1931-32-ben Magyarország miniszterelnöke volt.
1949 – Megszületett Gedó György olimpiai bajnok ökölvívó

1999. április 23., péntek
* Hajnali két órakor a NATO-légierő lerombolta a Szerbiai televízió székházát Belgrád központjában. A támadásnak, nem végleges adatok szerint kilenc halálos áldozata van és 18 a sebesültek száma.
* Filip Vujanović  Crna Gora-i kormányfő kijelentette, hogy a Crna Gora-i belügyminisztérium „semmi esetre sem kerülhet a Jugoszláv Katonaság parancsnoksága alá”, mint ahogy azt a katonaság vezérkara követelte.
* A washingtoni Ronald Reagan konferencia központban megkezdődött a NATO megalakulása 50. évfordulójának  alkalmából rendezett csúcsértekezlete, amelynek napirendjét elsőként Kosovó témája uralja. A NATO kész felfüggeszteni a Jugoszlávia elleni légi hadműveltét, ha Belgrád elfogadja az ismert nemzetközi feltételeket, illetve meggyőző módon megkezdi csapatainak kivonását Kosovóból, egy pontos és gyors ütemet kilátásba helyező időrend szerint – áll a NATO Washingtoni csúcsértekezletén kiadott nyilatkozatban.
* Bill Clinton amerikai elnök és Tony Blair brit miniszterelnök úgy értékelte, hogy a kosovói nemzetközi jelenlét elfogadása az ENSZ égisze alatt és Oroszország részvételével nem elégséges a NATO követeléseinek teljesítéséhez.
* Az ukrán parlament úgy szavazott, hogy az ország függessze fel részvételét a NATO békepartnerségi programjában, és állítsák le a rakétakilövő rendszerek megsemmisítését.
* Martonyi János az amerikai Harvard Egyetemen mondott beszédében kijelentette: Jugoszláviának feltétel nélkül el kell fogadnia a NATO követeléseit, és csakis ezt követhetően vet majd véget a szövetség a bombázásának.
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése