2014. április 30., szerda

Április 30.



Katalin napja
A görög katharosz szóból származik, jelentése (mindig) tiszta. A magyarba a német Katharina vagy a latin Catharina forma közvetítésével került.
1994 – A méhek napja.
1671 – Elfojtották a Habsburgok elleni Wesselényi-összeesküvést, amelynek célja a magyar nemzeti szabadságjogok helyreállítása volt.
1777 – Megszületett Carl Friedrich Gauss német matematikus, fizikus és csillagász.
1789 – George Washington az Amerikai Egyesült Államok első elnöke lett.
1859 – Megszületett Gonda Béláné Nagy Irma, irodalmár, feminista (Eszmék és emlékek).
1870 – Megszületett Lehár Ferenc magyar zeneszerző, karmester, az operett egyik legkitűnőbb képviselője (A víg özvegy).
1883 – Megszületett Jaroslav Hasek cseh regényíró, elbeszélő (Svejk a derék katona).
1890 – Budapesten megszületett Lakatos Géza, aki 1944-ben miniszterelnökként Magyarország háborúból való kilépésének előkészítését kapta feladatul.
1945 – Adolf Hitler és Eva Braun együttes öngyilkosságot követett el. Egy héttel később Németország feltétel nélkül megadta magát.
1956 – Megszületett Koppenhágában Lars von Trier, dán Cannes-i Arany Pálma-díjas rendező, forgatókönyv-író. Ismertebb filmjei: Dogville – A menedék; Táncos a sötétben – Arany Pálma (2000);Hullámtörés Cannes – rendezői díj; A Birodalom – Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál – legjobb rendező (1995); A bűn mélysége.


1999. április 30., péntek
* Ismét NATO-célpont volt az újvidéki kőolaj-finomító: három találat ért egy nyersolajtartályt, majd hatalmas, fekete füstfelhő emelkedett fel. A NATO repülői első ízben lőtték Versecet, pontosabban lerombolták a város mellet levő hegy csúcsán a rádió-antenát és átjátszóállomást. Belgrádban két bombatalálat érte a Jugoszláv Katonaság vezérkari épületét, valamint ismét célpont volt a szövetségi belügyminisztérium épülete is.  Célpontok voltak még  a Belgrádi Televízió avalai átjátszóállomása, a valjevói Krušik  fegyvergyár, a Priština  környéki kőolajtartályok, a niš-prištinai  út egy hídja, Požarevac  környéke és  Divčibare  térsége. 
* Milošević jugoszláv elnök Csermomirgyin orosz különmegbízottal a NATO JSZK elleni agressziójának megállításáról és a kosovói válság békés megoldásáról folytatott megbeszélést.
*Nebojša Vujović, a jugoszláv külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy a jugoszláv hatóságok csak fegyvertelen nemzetközi erők Kosovóba való telepítését engedélyezné.
* Crna Gora kérte, hogy kíméljék meg a kőolajemebargótól, amit az Európai Unió tagállamai Jugoszlávia ellen vezettek be, és készségét fejezte ki, hogy engedélyezi behozatalának nemzetközi ellenőrzését.
* Egy bécsi szállodában titkos megbeszélésre került sor orosz és amerikai parlamenti képviselők között a kosovói válság megoldása érdekében.
* Keskeny Ernő, Magyarország moszkvai nagykövete abbeli reményét fejezte ki, hogy Vajdaságban nem lesz katonai konfliktus, ám hangsúlyozta, hogy ezt a lehetőséget „nem lehet kizárni”.
* Két személy meghalt, 73 megsebesült a londoni Sohoban, maikor szögesbomba robbant egy homoszexuálisok által látogatott bárban. Az utóbbi két hétben ez volt a harmadik pokolgépes merényletet.
* 5 óra 30 perckor és 9 óra 40 perckor a Richter-skála szerinti 5,5-es erősségű földrengés volt érezhető Belgrád és Újvidék környékén.
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)


Április 30. – A méhek napja Magyarországon
A Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére 1994-től április 30-án ünneplik Magyarországon a méhek napját.

MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése