2014. április 10., csütörtök

Április 10.



Zsolt napja.
A Solt név alakváltozata, amely azonos eredetű a Zoltán, valamint a Zolta és esetleg a Csolt névvel, az ótörök sultan szóból származik. Jelentése uralkodó.
1847  – Megszületett Makón Joseph Pulitzer, a magyar származású amerikai sajtómágnás, a Pulitzer-díj megalapítója.
1912 – Elindult a Titanic luxushajó végzetes útjára Southamptonből.
1932 – Alexandriában megszületett Omar Sharif Oscar-díjas, egyiptomi születésű színész.
1941 – Kikiáltották Horvátország függetlenségét.
1979  Meghalt Várkonyi Zoltán színész, színházi és filmrendező (Meseautó, A kőszívű ember fiai, Egy magyar nábob – Kárpáthy Zoltán, Egri csillagok).


1999. április 10., szombat
* A NATO repülői Belgádnál a surčini és a batajnicai repülőteret támadták, Prištinánál pedig azt az átjátszóállomást romboltál le, amely az állami televízió műsorát sugározta tartományszerte.
* Oroszország nem kar belekeveredni a Kosovo körüli válságba – közölte Igor Ivanov brit kollégájával, Robin Cookkal.
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)


Április 10. – Nemzeti rákellenes nap
A Magyar Rák Liga kezdeményezésére minden évben április 10-én tartják a nemzeti rákellenes napot, az Országos Rákregisztert 1902-ben létrehozó Dollinger Gyula születésnapján.
A világon évente több mint 14 millió embernél diagnosztizálnak rákot. A WHO legfrissebb, a február 4-i rák világnapon kiadott jelentése szerint ez a szám 2025-re elérheti a 19 milliót, 2034-re pedig a 22 milliót. A fejlett országokban a rákos betegek túlélési esélye az elmúlt húsz évben javult, a halálos áldozatok száma mégis nő, mert a születéskor várható élettartam az elmúlt évszázadban majdnem harminc évvel nőtt, azaz "egyszerűen elég sokáig élünk ahhoz, hogy rákosak legyünk", ahogy egy szakértő mondta. A megbetegedések legfőbb oka a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a feldolgozott élelmiszerek és a testmozgás hiánya, a rák megelőzésének legjobb módja általános jó tanácsként az egészséges életmód.

Magyarországon is van mit tenni a rettegett betegség elleni küzdelemben. Hazánkban 2012-ben a férfiak születéskor várható élettartama 71, a nőké pedig 78 év volt. Nálunk még a szív- és érrendszeri betegségek számítanak a vezető haláloknak (a halálesetek közel 50 százalékával), a daganatos betegségek a halálozások 35 százalékát teszik ki itthon. Az OECD tavaly októberi jelentése szerint ugyanakkor a szervezet 34 tagállama közül Magyarországon a legrosszabb a helyzet, százezer lakosra vetítve évente 165,2 nő és 316,1 férfi hal meg a rák miatt. Több rákbetegségben "dobogós" helyen állunk, így például a vastag- és végbélrák előfordulási gyakorisága és halálozási aránya nálunk a legnagyobb, s egy hasonló daganatos kockázati értékkel rendelkező EU-országhoz képest Magyarországon tízszeres a rákos betegségek következtében elhunytak aránya.
A WHO jelentése is hangsúlyozza, hogy a rákos esetek körülbelül fele megelőzhető lenne az életmód megváltoztatásával: a dohányzás elhagyásával, az alkoholfogyasztás csökkentésével, egészséges táplálkozással, rendszeres mozgással, szűrővizsgálatokkal és a vírus okozta daganatos betegségek elleni oltások beadatásával (ma a világban az új rákesetek körülbelül 15-20 százaléka fertőzés eredménye). Rendkívül fontos (lenne) a betegség minél korábbi diagnosztizálása és a kezelés mielőbbi megkezdése, mert ekkor sokkal jobbak a gyógyulási esélyek. A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. tavaly júniusban végzett felmérése szerint ugyanakkor a válaszadók csaknem fele, 49 százalékuk szerint ehhez Magyarországon több mint két hónapra van szükség. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése