2014. április 15., kedd

Április 15.



Anasztázia napja.
Az Anasztáz férfinév női párja, amely görög eredetű, jelentése a feltámadott.
1452 – Megszületett Leonardo Da Vinci, az egyetemes zseni, aki egyszemélyben volt festő, szobrász, grafikus, építész, mérnök és természettudós.
1764 – 42 éves korában meghalt Jeanne Antoinette Poisson Marquise de Pompadour, aki XV. Lajos francia király leghíresebb és legbefolyásosabb szeretője volt.
1765 – Szentpétervárott meghalt Mihail Vasziljevics Lomonoszov orosz tudós és költő, aki természettudományos kutatásai mellett az egységes orosz irodalmi nyelv megteremtője volt.
1809 – Megszületett Hermann Günther Grassmann német matematikus, nyelvész.
1894 – Megszületett Bessie Smith amerikai bluesénekesnő, dalszerző.
1896 – Befejeződött az első újkori Nyári Olimpia Athénban.
1934 – Budapesten megszületett Bodrogi Gyula Jászai Mari-díjas, érdemes, kiváló színész, a Színház és Filmművészeti Főiskola tanára, a Vidám Színpad igazgatója. Ismertebb filmjei: Linda film és sorozat; Süsü, a sárkány –  szinkron.
1954 – Budapesten megszületett Gyarmati Andrea olimpiai ezüst- és bronzérmes úszónő.
1959 – Megszületett Londonban Emma Thompson angol Oscar-díjas színésznő, forgatókönyv-író. Ismertebb filmjei: Téli vendég; Értelem és érzelem – Oscar-díj (1996); A festőnő szerelmei; Apám nevében; Sok hűhó semmiért; Szellem a házban – Oscar-díj (1993); A nagy balek; V. Henrik.
1983 – Meghalt Illyés Gyula író, költő.


1999. április 15., csütörtök
* A NATO légiereje Szerbia Belgrádtól délre lévő tíz legnagyobb városát támadta. A bombatámadások célpontjai egyaránt voltak katonai és civil létesítmények, ez utóbbiak között néhány televízió átjátszóállomás és gazdasági létesítmények. Lerombolták a priboji Lim-hidat is. A NATO beismerte tévedését és „mélységes sajnálatát” fejezte ki az miatt az eset miatt, amelynek során polgári személyek életüket vesztették az április 14-i bombázásban.
* Padén eltemették Mókus Zoltán (1978) kiskatonát, aki április 12-én Prištinában egy
gránáttalálat következtében három társával együtt életét vesztette. Topolyán eltemették
Váradi Oszkár (1968) hivatásos rendőrt, aki április 13-án a kosovói Dečane község területén, feladata teljesítése közben vesztette életét, amikor taposóaknára lépett.
* Jugoszlávia kezdeményezésére az ENSZ Biztonsági Tanácsa sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a NATO civileket bombázott Kosovo Nyugati részében.
* „Kosovóban nem zajlik etnikai tisztogatás” – hangsúlyozta Igor Ivanov orosz külügyminiszter a Cadena Ser spanyol rádiónak adott nyilatkoztaában.
* A kínai külügyminisztérium szóvivője azzal vádolta a NATO-t, hogy „humanitárius katasztrófát idézet elő” Kosovóban jugoszláviai hadműveletével.
* A német hadsereg április 12. óta három pilóta nélküli felderítő repülőgépet vesztett Kosovó felett – jelentette be a macedóniai Tetovóban a NATO-erők szóvivője.
* James Wolfensohn, a Világbank elnöke kijelentte, hogy a Világbank 1999-2000-ben mintegy 2,3 milliárd dollárt ítél oda Oroszországnak.
* Jack Straw brit belügyminiszter döntése szerint a hatóságok lefolytatják Auguszto Pinochet tábornok ügyében – jelentette be Londonban a brit belügyminisztérium.
* Pakisztánban korrupció vádjával 5 évi börtönbüntetésre ítélték Benazír Bhutto egykori miniszterelnök asszonyt, az ellenzék vezérét és férjét.
* A márka feketepiaci árfolyama 10,00 – 12,00 dinár.
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése