2014. április 19., szombat

Április 19.



Emma napja.
Germán eredetű név. Alakváltozataival, az Irma és a német Erma névvel együtt Ermin, Irmin germán isten nevéből. Más feltevés szerint a germán hermion néptörzs nevéből való. Az Erm-, Imrm- névelem számos mémet név előtagjaként is előfordul, és az Emma ezek rövidülése is.
1713 – Elfogadták a Pragmatica Sanctiót, amely a nőági örökösödést is elismerte a Habsburg-dinasztián belül.
1824 – A görögországi Missolunghiban meghalt George Gordon Noel Lord Byron angol romantikus-klasszicista költő.
1858 – Megszületett ifj. Bókay János gyermekgyógyász, egyetemi tanár.
1882 – Meghalt Charles Robert Darwin angol természettudós, aki megalkotta a természetes kiválasztódás elméletét.
1885 – Megszületett Gózon Gyula Kossuth-díjas színész, kiváló művész.
1897 – Egerben megszületett Kováts Terus színésznő (A Noszty fiú esete Tóth Marival, Fekete gyémántok).
1906 – Párizsban meghalt Pierre Curie francia Nobel-díjas fizikus, akit egy lovaskocsi gázolt el.
1928 – Megszületett Kazimir Károly Kossuth-díjas rendező, színházigazgató, kiváló művész.
1945 – Megszületett Soltész Rezső énekes.
1946 – Megszületett Tim Curry angol színész (Három testőr, Charlie angyalai, Addams Family 3.; Haláli fegyver; Oscar; Rocky Horror Picture Show).


1999. április 19., hétfő
* Az éjjel bombatalálat érte a vajdasági tartományi Végreható Tanács épületét, az úgynevezett Báni Palotát. Az épület külsőleg nem szenvedett károsodást, belül azonban nagy a rombolás. A NATO másodszor támadta Szabadkát. A lövedékek ismét Kisradanovác térségében csapódtak be, de sem a városban, sem emberéletben nem okoztak kárt. 
* A Kremlben  orosz vezetők Borisz Jelcin elnökletével  tanácskozást tartottak a balkáni válságról.  Az orosz sajtószervek főszerkesztőivel megtartott találkozóján Jelcin légicsapások kezdete óta először foglalt állást úgy, hogy a rendezés érdekében a legfontosabb rábírni Belgrádot arra, hogy egyezzen bele nemzetközi békefenntartó erők kosovói telepítésébe.
* Igor Szergejev orosz védelmi miniszter ismét azt hangoztatta, hogy tárcájának információ szerint a NATO „aktív előkészületekbe” fogott a szárazföldi erők bevetése érdekében Jugoszláviában.
* Pát pátriárka, Fanc Perko belgrádi érsek, Hamdija Jusufspahić belgrádi mufti és Isak Asijel jugoszláv rabbi közös békefelhívásban felszólították a NATO szövetséget, hogy hagyja abba Jugoszlávia bombázását, és felkérték „az ország minden polgárát, az albánokat és a hatalom képviselőit egyaránt, hogy tartózkodjanak az erőszak további alkalmazásától, és tegyenek meg mindent, mindenki a maga részéről, hogy a problémákat békés úton oldják meg”.
* A Szerb Megújhodási Mozgalom úgy értékelte, hogy Szerbiának nem szabad elveszítenie Kosovót, de ugyanakkor arra szólított fel, hogy meg kell ragadnia minden alkalmat a Jugoszlávia elleni agresszió leállítására és a válság megoldására.
* A Menekültügyi és Migrációs Hivatal tájékoztatása szerint a NATO-csapás megindulása óta (március 24.) 777 jugoszláv állampolgár kért védelmet a magyar hatóságoktól.
* Filip Vujanović a montenegrói miniszterelnök figyelmeztette a Jugoszláv Katonaságot: komoly következményekkel járhat, ha megpróbálja letartóztatni Novak Kilibarda montenegrói kormányfőhelyettest. (Kilibarda megtagadta, hogy átvegye a hadbíróságra szóló idézését, noha különféle módon megpróbálták átadni neki.)
* Az újjáépített berlini Reichstagban tartott első parlamenti ülésen előadott koránnyilatkozatban Gerhard Schröder német kancellár alapvetően pozitív mérleget vont a német egyesülése óta eltelt nyolc és fél évről.
* Az NDK egykori kormányfője, Willi Stoph 84 éves korában meghalt.
* A márka feketepiaci árfolyama 10,00 – 12,00 dinár.
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)


10 éve, 2004. április 19-én érte el először magyar expedíció az Északi-sarkot.
A két magyar, Kovalcsikné Bátori Krisztina és Ács Zoltán egy 19 tagú amerikai-horvát expedícióval, orosz vezetőkkel jutott el bolygónk legészakibb pontjára. Mindketten hegymászók, Ács Zoltán részt vett a 2002-es Everest-expedíción, de 8650 méterről légzési nehézségei miatt vissza kellett fordulnia. Kovalcsikné Bátori Krisztina elmúlt negyvenéves, amikor elkezdte a hegymászást, és csaknem másfél évtizede hegymászótársa amatőr sportolóként Ács Zoltánnak.
A csapat helikopterrel jutott el a Spitzbergáktól a 87. szélességi fokig, onnan mintegy 180 kilométert megtéve gyalog, szánkóikat húzva a jégsivatagon keresztül jutottak el az Arktiszig. (Az Északi-sark nem szárazföld, az út a befagyott Északi-tengeren át vezet.) A két magyar egy évvel később egy másik expedícióval a Déli-sarkot is elérte.
Az Északi-sarkot elsőként 1909-ben érte el az amerikai Robert Peary, de ma már úgy vélik, hogy 40 kilométerrel elhibázta a pólust, amelyet vitathatatlanul 1926-ban hódított meg a norvég Roald Amundsen. Repülőgéppel 1952-ben szállt le itt először az amerikai Joseph O. Fletcher ezredes és William P. Benedict főhadnagy, két évvel később haladt át alatta az amerikai Nautilus atom-tengeralattjáró, és 1959-ben érte el a jeget áttörve a USS Skate tengeralattjáró, a felszíni jégen át 1977-ben jutott el ide a szovjet Arktika atomjégtörő hajó.
Gyalogosan elsőként 1969-ben egy brit expedíció tagjaiként Wally Herbert, Allan Gill, Roy Koerner és Kenneth Hedges érte el a pólust. Napjainkban az Északi-sark elérésére vállalkozások is alakulnak, amelyek túrákat szerveznek ide, így az igazán vállalkozó kedvűeknek már inkább a gyorsaság, mint maga a pólus elérése a kihívás. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése