2014. április 18., péntek

Szabadkai VKT: durván megsértették a magyar nyelv használatához való jogot; a költségvetés módosításának is a polgárok isszák meg a levét?

xvkt szabadka 











Botrányba fulladt a szabadkai városi képviselő-testület mai (április 17-i – B. A.) ülésének első napirendi pontja. A Köztársasági Korrupcióellenes Ügynökség utasította a VKT-t, hogy – összeférhetetlenségi okok miatt - szüntesse meg Goran Marković tanácsnok mandátumát.
Almási Szilárd, a Pont Most civil szervezet elnöke és tanácsnoka követelte az erről szóló határozat magyar nyelvre való lefordítását. Ezt azonban nem tették lehetővé! Hiába fordult ez ügyben közvetlenül Maglai Jenő VMSZ-es polgármesterhez.   
László Gyula, a Magyar Remény Mozgalom (MRM) tanácsnoka kiemelte, hogy Almásinak igaza van, hiszen a város alapszabálya, sőt a szerb alkotmány előirányozza, hogy a hivatalos dokumentumokat az érintettek kérésére kötelező lefordítani az adott környezet nemzeti közösségeinek nyelvére. Hozzáfűzte: egyébként sem szerencsés, hogy az említett ügynökség, sőt maga a VKT megvonja bárkinek a mandátumát. Helyesebb lenne lehetővé tenni, hogy a több funkciót betöltő tanácsnok maga mondjon le.
A VMSZ-haladók-szocialisták alkotta hatalmi többség nem tette lehetővé a magyar nyelv egyenrangú használatát, enélkül szavazta meg a szóban forgó határozat elfogadását.
Az ülés folytatásában Maglai Jenő polgármester ismertette a költségvetés módosítására tett javaslatát és annak tételeit. Eldicsekedte, hogy az új hatalmi többség az elmúlt pár hónapban máris jelentős megtakarításokat valósított meg, ezért most nagyobb kiadásokat engedhet meg magának, mint pl. egyes helyi közösségek projektumainak előremozdítását.
László Gyula szerint a költségvetés módosításának egyes tételei valójában ismét a polgárok számlájára, terhére valósulnak meg. Továbbá meggyőződésének adott hangot, hogy - noha a VMSZ és a haladók köztársasági szinten is szövetséget kötnek - továbbra sem lehet majd számítani az olyan beruházások megvalósítására, mint amilyen az Y-ágazat kiépítése, a Népszínház és a zöld szökőkút felújítása, valamint az utcák aszfaltozása. Mint mondta, ennél is rosszabb, hogy Szabadkán nincs meg a gazdasági klíma a hazai és a külföldi beruházók vonzásához és ezáltal az új munkahelyek megnyításához sem. 
Akadtak még kisebb-nagyobb észrevételek a költségvetési módosítás kapcsán, de a hatalmi többség "természetesen" megszavazta a dokumentumot.
K. P. 
Közzétette: Szerkesztő 2. 2014. április 17. csütörtök, 12:51 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése