2014. április 25., péntek

Április 25.

Márk napja.
A Márkus név rövidítése, amely a latin Marcus névből származik. Jelentése Mars hadistenhez tarozó, neki szentelt, határvidék, erdő védője
70 – Szent Márk – Velence védőszentje – ünnepét tartják ezen a napon.
1077 – Meghalt I. Géza magyar király, aki Vácott székesegyházat építtetett és megalapította a garamszentbenedeki bencés monostort. Vácon temették el.
1214 – Poissy-ban (Franciaország) megszületett IX. Lajos király, későbbi Szent Lajos.
1599 – Huntingdonban megszületett Oliver Cromwell angol államférfi és hadvezér, a szigetország Lord Protectora (a köztársaság védnöke).
1914 – Bécsben 81 éves korában meghalt báró Fejérváry Géza miniszterelnök, gyalogsági tábornok, akit 1905-ben Ferenc József nevezett ki a „darabontkormány” élére.
1940 – Megszületett Dél-Bronx-ban Al (Alfredo James) Pacino Oscar-díjas amerikai színész, producer, rendező. Legismertebb filmjei: Egy asszony illata; A Keresztapa trilógia; Az ördög ügyvédje. További filmjei részletesen...
1948 – Budapesten megszületett Andorai Péter színművész. Szerepelt többek között a Mephisto, a falfúró és a Legényanya című filmekben.
1964 – Megszületett Hank Azaria amerikai színész (Anasztázia, Godzilla, Amerika kedvencei, Derült égből Polly, Simpson család, Jóbarátok).
1969 – Megszületett Renée Zellweger Oscar-díjas amerikai színésznő (A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér, Bridget Jones naplója, Chicago, Pokolba a szerelemmel, Hideghegy).
1988 – Meghalt Pataki Ferenc olimpiai bajnok tornász.


1999. április 25., vasárnap
* A NATO légicsapások folytatódtak Jugoszlávia szerte. A támadások fő célpontjai főként közép-szerbiai és kosovói célpontok voltak.
* Vuk Drašković  jugoszláv miniszterelnök-helyettes a Studio B televízióban nyilatkozva kijelentette, várakozásai szerint Oroszország és a Nyugat kompromisszumos megoldást talál a kosovói válságra, egyúttal felszólította  a belgrádi vezetést, hogy fogadja el a megoldást.
*  Živadin Jovanović Jugoszláv külügyminiszter az ENSZ Biztonság Tanácsának soros elnökéhez írott levelében kifogásolta, hogy  a testület  mindeddig nem ítélte el  a NATO jugoszláviai légicsapásait, s arra sürgette Alain Dejammét, hogy tegyen konkrét lépéseket a támadások azonnali beszüntetése érdekében. 
* Borisz Jelcin orosz és Bill Clinton amerikai elnök másfél órás megbeszélést folytattak telefonon, amelynek fő témája a kosovói válság volt.
* Jevgenyij Primakov orosz kormányfő utalt arra a lehetőségre, hogy Oroszország  esetleg megnöveli katonai költségvetését, ha a NATO mégis úgy dönt, hogy szárazföldi csapatokat küld Jugoszláviába. „Ebben az esetben Oroszországnak felül kell vizsgálnia a NATO országokkal fenntartott kapcsolatainak számos kérdését is” – jelentette ki Primakov.
* Jugoszlávia tengeri blokádja adott esetben Oroszországra is vonatkozik – erősítette meg  Sandy Berger az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója Washingtonban.
* „Minden meghozott döntés és minden elfogadott dokumentum megegyezik Magyarország stratégiai nemzeti érdekeivel” – állapította meg Washingtonban Orbán Viktor magyar  miniszterelnök a NATO csúcstalálkozójának eredményeit összegező sajtóértekezletén.  A miniszterelnök kifejtette: a magyar érdekekkel egybeesik, hogy nincs stratégiai váltás a kosovói válság kezelésében. Szerinte a csúcs során egyre erősebbé vált az a meggyőződés, hogy a légicsapások megfogják hozni az eredményt. 
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)


Április 25. – A malária elleni küzdelem világnapja
2007 óta tartják e világnapot, célja a figyelemfelkeltés, megelőző intézkedésekkel százezrek életét lehetne megmenteni. Világszerte mintegy 220 millió ember betegszik meg évente maláriában, s az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint 660 ezer, más adatok szerint egymilliónál is több embert, főleg gyermeket öl meg. Ez elfogadhatatlanul magas szám, mert a malária megelőzhető és gyógyítható. Nevét (a malária rossz levegőt jelent) arról a feltételezésről kapta, hogy a kór a mocsarak mérges kigőzölgéseinek hatására alakul ki. Szakemberek becslései szerint világszerte mintegy 3,3 milliárd embert veszélyeztet a malária a trópusokon, többségüket Ázsia középső és délkeleti részén. Egyedül Indiában kétszázezernél is több embert öl meg a malária évente.
A maláriát, avagy váltólázat paraziták, egysejtű élősködők okozzák, amelyeket szúnyogok terjesztenek emberről emberre. A maláriaparaziták öt ismert törzse közül a Plasmodium falciparum a leginkább halálos. A malária parazitájának emberre legveszélyesebb törzse - átlépve a fajok közti határt - a gorillákról kerülhetett át az emberre.
A malária úgy terjed, hogy miután a fertőzött ember vére a nőstény Anopheles szúnyogba kerül, az egy másik embert megcsípve a nyálával adja át a betegség parazitáját. A paraziták a megfertőzött ember májában maradnak néhány hétig, majd a véráramba jutnak, ahol megfertőzik a vörösvérsejteket, és tovább szaporodnak. Jelenleg a legjobb kezelés egy kombinált gyógyszeres terápia, ami azonban igen drága. Az olcsóbb maláriaszerekkel szemben viszont már gyakori a rezisztencia.

A WHO 2005-ben célul tűzte ki, hogy a maláriás esetek számát 2015-re 75 százalékkal csökkenti. A betegség hetekig tartó kezelést igényel, az így kieső munkaerő évente 12 milliárd dollár veszteséget okoz a gazdaságnak. A malária visszaszorításában hatékonynak bizonyult a szúnyoghálóval való megelőzés és a mielőbbi gyógyszeres kezelés. 2000 óta többek között ennek köszönhetően sikerült a halálos áldozatok számát negyedével csökkenteni. Amerikai és brit kutatók szerint azonban az éghajlat melegedésével a fennsíkok lakossága nagyobb mértékben lesz kitéve a fertőzés kockázatának.
Mivel a gyógyszeres kezelés a malária sújtotta térségek lakóinak többsége számára nem elérhető, nekik egy olcsó megelőző védőoltás jelentené az igazi megoldást. 2013-ban ausztrál kutatók bejelentették: olyan oltóanyagot fedeztek fel, amely hatékonyan védheti az embert a malária mindegyik típusa ellen. A sikeres állatkísérletek után még bizonyítani kell, hogy az olcsó és könnyen előállítható oltóanyag az embernél is hatásos.
George Clooney Oscar-díjas színész esete is jól mutatja, hogy megfelelő gyógyszerekkel a malária halálos ítélet helyett jól kezelhető betegség lehetne. A filmsztár Afrikában kétszer is elkapta a fertőzést, de az idejében megkezdett kezelés hatására hamarosan felgyógyult.
MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése